ÄLVSTÄDNINGEN

Älvar, ungdomar och tonvis med skräp

Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige, Fortum och idrottsungdomar som startade 2013. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvarna, detta för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag.

Det första året städades det utmed Ljusnan, Dalälven och Klarälven. Från början kallades det Älvstädar-SM där alla älvar städades samma helg. Det var även en tävling mellan föreningarna om vem som kunde värva flest miljösupporters och vinnaren fick en extra ersättning till föreningen.

Varje år försöker vi utveckla projektet, t.ex. utökades städningen 2015 med en älv, Gullspångsälven och 2017 valde man att ta bort tävlingsmomentet och bara kalla det Älvstädningen. Varje älv fick även sin egen städhelg. År 2018 producerades en utbildning, Älvakademin. Den gjordes i form av en webbserie där vår ambassadör OS-guldmedaljören Björn Ferry och miljökämpen Maja diskuterar nedskräpning. 2019 lades Indalsälven till som en ny älv i projektet.

Sedan starten fram till och med 2018 hade 10 600 ungdomar och ledare deltagit och 177 ton skräp städats bort i och med Älvstädningen.

Är du med i en förening som vill vara med och göra en insats för naturen?
Anmäl ert intresse här.

Har du frågor kring Älvstädningen? Kontakta oss på info@stadasverige.se.

Älvstädningen år för år

För föreningar

Vill din förening vara med och göra en insats för miljön? Anmäl er till oss. När vi har lediga uppdrag i ert område kontaktar vi er och erbjuder uppdrag.

Bli partner

Gillar du upplägget där lokala ungdomar städar naturen kan du stötta verksamheten med köp av ett miljöpaket. Du kan också finansiera ett eget städprojekt.

Få vårt nyhetsbrev

Genom att ge oss dina kontaktuppgifter godkänner du att ta emot nyhetsbrev från oss. Du kan avsluta prenumerationen genom att följa instruktionerna i e-postmeddelandet som du tar emot.