I helgen, den 10-11 november, gjorde Täby FC:s lag P04 västra och Täby Basket Norrort DU17 en ordentlig miljöinsats i sin hemkommun, i samarbete med idrottens miljöorganisation Städa Sverige och på beställning av Täby Kommun.
Föreningarna städade varsitt friluftsområde och det var en insats som räddade naturen från mycket miljöfarligt skräp.
Ett cyklop, ett urbränt kassaskåp, avgasrör, utländska vägskyltar, en slaktad moped, en gräsklippare, traktordäck, stuprännor, en fullproppad verktygslåda med rostiga verktyg, mattor, påsar med kläder plus vanligt skräp som plastpåsar och aluminiumburkar. Det är den långa listan på saker som lag P04 västra i Täby Floorball Club i helgen städade ihop i Skavlötens friluftsområde.
– Det var ofantligt mycket skräp. Vi plockade säkert 25 säckar skräp och 500 kg större skrot. Och det värsta är ju, att i princip allt vi har plockat nu är ditlagt sedan förra året – för vi städade exakt samma område på hösten i fjol, säger lagets tränare Per Johansson.
På uppdrag av kommunen
Täby kommun har två år i rad beställt städning av Städa Sverige där två idrottsföreningar har varit ute och städat; Täby FC storstädade i Skavlötens och Rönninges friluftsområden medan Täby Basket städade i friluftsområdena Stolpaskogen och Svältan.
– Vi vet att dumpning av skrot dessvärre är ett stort problem på många platser. Men här ser vi vilken fantastisk skillnad ett lag 15-åriga idrottsungdomar kan göra, när de plockar ihop allt detta på bara några timmar, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.
Efter insatsen bedömer Per Johansson att uppskattningsvis 80-90 procent av allt skräp var medvetet placerat i området, utifrån vilket skrot det var och vart det hittades:
– Det är skrämmande att det dumpas så och vi som deltog, tio föräldrar och femton 15-åringar, pratade om hur lång tid det tar för naturen att ”äta upp” de här sakerna. Killarna var ju rent av chockade över allt som var slängt där. När den ena grejen efter den andra rapporterades in som skräpfynd trodde de inte att det var sant. Och just att det är medvetet placerat där, i stället för att man åker med det till närliggande Hagbytippen, tycker ungdomarna är läskigt, berättar Johansson.
Gör något bra
Genom uppdraget får laget en värdefull ersättning till lagkassan. Inför insatsen fick de också ta del av Städa Sveriges utbildning om skräp. Tillsammans med praktisk städning får killarna med sig många goda kunskaper och erfarenheter för framtiden:
– Killarna tar med sig mycket av det här. Inte bara pedagogiska vinkeln att man gör det tillsammans och arbetar, men de tycker också att de är jättekul. De tar det på största allvar, känner att de gör något bra och de känner att de bidrar. Jag hoppas att det också innebär att de tar ställning för framtiden, att ”jag kommer då i alla fall inte att slänga saker i skogen”, säger Johansson.
Behövs det städas i din kommun? Hör av dig till oss på info@stadasverige.se.