Klara, färdiga, städa!

Klara, färdiga, städa! är ett samarbete mellan Städa Sverige och ICA Stiftelsen där vi jobbar för ett mål: en natur utan skräp.
Tillsammans med Städa Sverige kan ICA-sponsrade idrottsföreningar få ett viktigt uppdrag av oss: att städa sin närmiljö. Som tack får föreningarna som deltar och städar extra pengar till lagkassan.

Projektet bygger på försäljning av ICAs miljökasse, ett lite mer miljövänligt alternativ. Alla idrottsföreningar som sponsras av eller samarbetar med en ICA-handlare som erbjuder ICAs miljökasse i sina butiker har möjlighet att få städuppdrag inom projektet. Ansök om städuppdrag på denna sida. Städa Sverige meddelar sedan vilka föreningar som blir utvalda att städa.

Tillsammans samlar vi kunskap, vilja och kraft. Vi utgör det viktiga kretslopp som behövs för att kunna låta naturen vara natur.

Allt för en god morgondag.

NÄR – HUR – VAR

NÄR: Städperioderna 2019 är mellan den 1 juni och 16 juni samt mellan den 21 september och 6 oktober. Får just ni ett uppdrag bestämmer ni tillsammans med er ICA-handlare dag och tid för utförandet, inom ramen för städperioden.

HUR: Ett städuppdrag kräver cirka 20 personer, såväl ungdomar som ledare (minst en ansvarig över 18 år). Både en förening eller ett separat lag kan anmäla sig för ett uppdrag. Deltagare måste fylla minst 12 år under året.
Innan ni sätter igång erhåller föreningen/laget säckar, handskar och annan utrustning. Ni får också ta del av Städa Sveriges digitala utbildning om skräp, hållbarhet och om hur man städar. Utbildningen är obligatorisk för alla deltagare.
Därefter väntar städtillfället! Samlas på bestämd dag och tid och städa allt icke-organiskt skräp ni hittar inom området, och känn er därefter nöjda över miljöinsatsen!
Efter städningen skickar ansvarig ledare in en skräprapport till Städa Sverige, senast 1 vecka efter genomförd städning. Därefter får ni föreningsersättningen insatt på ert konto.

VAR: Får ni uppdrag städar ni ett område på er ort, i er närmiljö. Under 2019 fokuserar vi på vattennära områden - det kan exempelvis vara längs kusten, längs en å eller på och omkring den lokala stranden. Området ska ta cirka 3 timmar att städa för cirka 20 deltagare.

I uppdraget, som är värt 8 000 kronor till föreningen/laget, ingår att själva ta fram ett lämpligt område att städa (som godkänns av Städa Sverige) samt ordna bortforsling av skräpet. (Läs en tillvägagångsguide här.)
Ni kan också välja att Städa Sverige ordnar område och bortforsling, för en föreningsersättning på 5 000 kronor.

ANMÄL ER I DAG!
Ju tidigare anmälan, desto större chans för uppdrag! Anmäl er senast den 20 maj om ni vill ha chans att delta i juni. Efter anmälningstidens slut meddelar vi om ni tilldelas uppdrag eller inte.

Har du frågor kring Klara, färdiga, städa!?
Kontakta projektledare Josefin Warg på josefin.warg@stadasverige.se eller 08-683 30 04.

Till föreningar

Är din idrottsförening sponsrad av eller har ett samarbete med en ICA-handlare och vill göra skillnad bortom idrotten? Ansök till Klara, färdiga, städa! så kan ni få vara med och städa naturen och få extra pengar till lagkassan.
Ansök idag så hör vi av oss om just din förening får städuppdraget.

Få vårt nyhetsbrev

Genom att ge oss dina kontaktuppgifter godkänner du att ta emot nyhetsbrev från Städa Sverige. Du kan avsluta prenumerationen genom att följa instruktionerna i e-postmeddelandet som du tar emot.