5,7 ton. Så mycket skräp plockade idrottsungdomar och scouter under förra veckans stora städinsats i Haninge. Det var under måndagsaftonen som 1 052 ungdomar med ledare från lokala föreningar städade sin närmiljö. Det inom miljöprojektet För ett hållbart Haninge, som Städa Sverige och ICA Maxi Haninge, med stöd från Haninge kommun, står bakom.

Det blev sällsynt skräpfritt i Haninge kommun i måndags. Projektet För ett hållbart Haninge genomfördes och 1 052 unga idrottare och ledare från lokala föreningar var då ute och plockade skräp samtidigt. Och det fanns att plocka. När insatsen var slut hade lagen fyllt 810 gula säckar med skräp och hittat åtskilliga större skräpföremål dessutom. Totalt räddade man naturen från 5,7 ton blandat miljöfarligt skräp.
– Det känns fantastiskt att 1 kr per såld miljöplastpåse och samarbetet med Städa Sverige gjort projektet ”För ett hållbart Haninge” möjligt. Det bästa är att vi stödjer det lokala föreningslivet och miljön samtidigt – win win för alla, säger Marika Edberg, marknadschef på ICA Maxi Haninge.

Stort och smått

Skräpet bestod av allt från bildörrar och mängder av plastförpackningar, till kylskåp, glasskärvor och använda blöjor. För att inte tala om alla de tusentals fimpar som plockades – fimpar som annars legat kvar och släppt ut både gifter och mikroplaster i naturen.
– Det var sjukt mycket fimpar. Rökare borde få i uppdrag att samla fimpar, så kanske de tänker sig för nästa gång de kastar en fimp på marken, önskade några av deltagarna.

Drömmar i uppfyllelse

Den stora städningen var en del i miljöprojektet För ett hållbart Haninge. Idrottens miljöorganisation Städa Sverige organiserat projektet som finansieras av ICA Maxi Haninge, och som har genomförts med stöd från Haninge kommun. Aldrig förr har Städa Sverige genomfört en så stor städinsats i en och samma kommun på en och samma dag. Utöver att ha blivit lokala miljöhjältar får varje deltagande lag en ersättning till lagkassan.
– Det här leder till att ungdomslag kan förverkliga drömmar. Ersättningarna går till allt från bollar och träningsoveraller, till cuper och andra aktiviteter för att bygga gemenskap och främja en fortsatt aktiv livsstil. Vi ser också att ersättningen bidrar till allas möjlighet att vara med oavsett ekonomisk förutsättning hemifrån, vilket värmer extra mycket, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Miljövinning på sikt

De 1 052 deltagarna kom från 47 lag från 15 föreningar. De städade platser som centrala Eskilsparken, utmed cykelbanor i Jordbro och Krokodilbadet i Vendelsö. Inför städningen gick de en digital miljöutbildning och efter den samt med den nya städerfarenheten i bagaget så har ungdomarna miljötänk påverkats också på sikt. De flesta fick tankställare kring hur mycket som faktiskt slängs ute i naturen. Som några tonårskillar sammanfattade det: ”Asså fett dåligt att så många slänger grejer bara på marken. Varför?? De är bara lata. Jag ska snacka med folk jag känner…”

Projektet fortsätter

Mer städning inom För ett hållbart Haninge kommer att ske framåt hösten. Med inledningsvis 5,7 ton mindre skräp ute i närmiljön, har Haninge kommuns kommunstyrelseordförande Meeri Wasberg (S) bara positivt att säga om ungdomarnas insats:
– Det var fantastiska ungdomar som ställde upp och deltog i miljöprojektet. En hållbar utveckling baseras på att vi alla tar ett gemensamt ansvar och Haninge kommun vill inspirera och involvera alla som bor och verkar i Haninge att göra hållbara val. Ett sådant här projekt visar att vi kan nå våra klimat- och miljömål om vi alla hjälps åt, säger hon.

Möjligheter på annat håll

Haninge kommun är en av Stockholms läns största kommuner och inte i någon annan gör Städa Sverige en insats som denna. Ännu.
– Här ser vi ett exempel på hur stort nedskräpningsproblemet egentligen kan vara i en och samma kommun. Vi vet också att det finns oerhört många föreningar i Stockholmsområdet som vill städa och göra skillnad. Så vi hoppas nu att lokala aktörer från näringslivet i andra kommuner inspireras och vill göra liknande projekt hos sig, säger Josefin Warg.

Lag från följande föreningar medverkade i För ett hållbart Haninge den 20 maj:
Haga Haninge, IFK Haninge, Vendelsö IK, Vendelsö Gymnastikförening, Vendelsö Scoutkår, Handens Scoutkår, BK Kristallen, Haninge Anchors, Haninge Handboll, IK Malmen, Power Cheer Allstars, Godil Labe, Tungelsta IF, Tungelsta Ridklubb, Västerhaninge IF

Exempel på områden som städades:
Rudan, Poseidons Torg, Kulturhusparken, Torvallaområdet, Jordbro Industriområde, Tungelsta Park, Eskilsparken, Kvarnbäcksån, Vendelsömalmsgropen, Svartbäcken, Gårdens bad, Dalens bad, Brandbergen mm

KONTAKT
Josefin Warg, projektledare Städa Sverige, 070-549 04 94
Marika Edberg, marknadschef ICA Maxi Haninge, 073-436 91 72
Maria Backe, områdeschef Kultur- och fritidsförvaltningen Haninge kommun, 070-212 65 00