En ledare från Sundsvall och ett idrottsförbund med naturen som arena premierades under torsdagen på Städa Sveriges årsstämma. De fick nämligen Städa Sveriges stipendium som årets ledare respektive årets miljöförbund för 2017.
− Nu har vi haft stipendierna i ett par år och varje år har det varit väldigt välförtjänta stipendiater, så också i år, säger Städa Sveriges ordförande Bengt Jönsson.

Årets miljöförbund blev, för andra gången sedan stipendiets instiftande, Svenska Roddförbundet. Roddförbundets närvarande ombud Jan Cederlund, före detta ordförande och nu också hedersmedlem i förbundet, blev glatt överraskad när han fick motta priset å förbundets vägnar.
− Det känns som en överraskning, men samtidigt ska de äras de som äras bör – det vill säga ledarna och de ungdomar som har varit ute och plockat skräp. Jag gratulerar roddförbundet och alla som har gjort jobbet, säger han.

Vinnaren är det medlemsförbund som samlat flest deltagande lag i skräpprojekt i förhållande till antalet aktiva föreningar och för 2017 blev det alltså roddförbundet. Även i fjol gick titeln till ett vattennära förbund, nämligen Sportdykarförbundet. Att roddförbundets föreningar är så aktiva i kampen mot skräpet i naturen, tror Jan Cederlund beror på roddarnas direkta närhet till miljön.
− Miljön för roddarna är inget som är konstigt, utan vi sitter rätt i den för jämnan. Vi upplever ju miljöförstöringarna i vatten där vi tränar mycket, och det är angeläget för oss att hålla miljön ren – både för idrottandets skull och eftersom vi delar vattnet med så många andra. När vi tävlar blir vi dessutom väldigt störda av förändringar i miljön, av att man kan fastna i skräp eller även alger. Så jag skulle säga att det finns en ödmjukhet över omgivningarna där vi är och ror. Speciellt på våren, när det är som skörast i naturen, så ser vi värdet av naturen.

− Stipendiet till årets förbund är ett bra sätt att uppmärksamma alla de hängivna ledare och föreningar som bidrar till vår verksamhet. Roddförbundet och deras föreningar jobbar nära naturen och vattnet, och det här är ett exempel på deras stora miljöengagemang, säger Städa Sveriges ordförande Bengt Jönsson.

Prissumman till årets miljöförbund är 25 000 kr.

Årets ledarstipendium 2017

Utöver Årets Miljöförbund delar Städa Sverige årligen ut ett ledarstipendium till en idrottsledare som gör stora gärningar i det tysta. En enig styrelse röstade fram Kickan Brandström från KFUM Kometerna till ledarstipendiat för 2017. Det med nomineringen ”Kickan har ett engagemang utöver det vanliga i föreningen, i dess medlemmar och inte minst i projektaktiviteter med Städa Sverige. Med oförtruten entusiasm skapar Kickan möjligheter till en fortsatt aktiv livsstil för alla kometer i Sundsvall och bidrar i spridandet av Städa Sveriges verksamhet”.

I tio år har KFUM Kometerna varit med och städat stränder genom Städa Sverige. Ledaren Kickan är både glad och stolt över ledarstipendiet från Städa Sverige:
− Det är fantastiskt roligt. Jag är jättestolt och glad över att ha fått det. Det är roligt för föreningen och ungdomarna också, att de får ett erkännande i att de ställt upp, säger Kickan.

KFUM Kometerna är en fleridrottsförening med både simning, alpin skidskola, bowling och tidigare också basket på programmet. De 200 medlemmarna är alla ”utvecklingsbara personer med och utan funktionsnedsättning”, berättar Kickan:
− Både simskolan och simträningen är integrerad, där de som är med är både med och utan funktionsnedsättning. Vi är stolta över vår förening. Det är en förening där alla kan vara med.

På strandstädningarna brukar cirka 15-20 medlemmar delta från KFUM Kometerna.
− Jag tycker att det är en viktig insats, att man lär ungdomar och vuxna att hålla rent i naturen. Och jag tycker också att det är kul – man får betalt för att få frisk luft och motion, och man har några timmar där man gör något ihop.

Kickans engagemang och glädje får Städa Sveriges ordförande Bengt Jönsson att bli rörd:
− Jag blir stolt och rörd och glad när jag ser det. Det är speciellt kul att uppmärksamma en förening som jobbar med funktionsnedsatta/utvecklingsbara ungdomar. Just för de här ungdomarna är det jätteviktigt att få en uppgift som de klarar av och som de känner stolthet över att få göra, och där de kan se resultatet av vad de gör, säger han.

Städa Sveriges Ledarstipendium är på 10 000 kr.