En gedigen insats för naturen väntar i helgen när initiativet Städa Natur rullar vidare över Sverige. Idrottsungdomar i sju kommuner i Småland och Skåne kommer att ta aktivt miljöansvar och engagera sig i kampen mot nedskräpningen. Miljöinsatsen är ett samarbete mellan fritidsföretaget Thule Group och Städa Sverige – idrottens miljöorganisation.

Helgen 23-24 september kommer lokala idrottsföreningar att engagera sig i att plocka skräp och bidra till att naturen blir renare. Syftet är att involvera idrottsungdomar i miljöaktiviteter i sin närmiljö. Problemet med nedskräpningen uppmärksammas samtidigt som ungdomarna själva bidrar med ett värdefullt miljöarbete. För sin insats får föreningarna en ersättning som ska användas för att förverkliga ungdomarnas idrottsdrömmar.

Många idrottare samsas om samma mål – en natur fri från skräp

Drygt 300 ungdomar från 15 olika idrottsföreningar hemmahörande i sju kommuner i skånska och småländska kommuner städar under helgen områden i sin närmiljö. Föreningarna representerar ett brett spektrum av idrotter, så som kanoting, ridning, sportdykning, orientering, segling och extremsport men även idrotter parasport.

Städning från land och vatten

Den svenska allemansrätten är unik och ger oss frihet att röra oss i naturen och utöva ett aktivt friluftsliv, sommar som vinter. Med idrottsföreningarnas hjälp ska Sverige städas. Allt från kust och stränder, friluftsområden, kanaler, idrottsplatser, cykelvägar, vandringsleder och ridvägar rensas från skräp. Detta för att vi människor ska kunna fortsätta njuta av en ren och fantastisk natur.

Projektet Städa Natur är möjligt tack vare engagemang från flera företag som Thule Group. Företag som värnar naturen och brinner för ett aktivt natur- och friluftsliv.

– Våra produkter underlättar för och inspirerar människor till att leva aktiva liv, ofta i vår gemensamma natur. Men när fler och fler människor vandrar, cyklar, tältar och njuter av naturen ökar också belastningen på vandringsleder och cykelleder. Tyvärr ökar också nedskräpning, säger Kajsa von Geijer, Hållbarhetsdirektör på Thule Group.

– Vårt samarbete med Städa Sverige ligger i linje med våra egna värderingar. Vi ska kunna njuta naturen och vara aktiva i den samtidigt som vi måste värna den och städar efter oss, avslutar Kajsa.

Miljömedvetenhet skapas

Genom att engagera ungdomar i miljöinsatser som Städa Natur skapas också en ökad medvetenhet om hur mycket skräp som skämmer naturen. Ungdomarna tar, innan de ger sig ut på sitt städuppdrag, del av en digital miljöutbildning och lär sig också att inte skräpa ner själva.

– Det känns bra att föreningar som varit med och städat tidigare känner att det är en meningsfull aktivitet och att de gärna är med i år igen. Så länge det finns skräp i naturen fortsätter vi att plocka, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Se listan på Deltagande föreningar i Städa Natur 2023. 

Kontakt

Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 0730-58 82 79, katarina.ridderberg@stadasverige.se
Fredrik Erlandsson, kommunikationsdirektör Thule Group, 070-309 00 21, fredrik.erlandsson@thule.com