VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR – FÖRENING

Städa Sverige om Coronaviruset/Covid-19

Snart drar Städa Sveriges städsäsong igång. Denna gång dock i tider av Coronavirus (Covid-19). Ett normalt städuppdrag sker med 15-20 ungdomar utomhus och påverkas inte av några begränsningar i dagsläget. I stort gäller dock följande för Städa Sveriges verksamhet tills vidare:

  • Städa Sverige följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer liksom de beslut och rekommendationer som kommer från RF till idrotten.
  • Vi kommer inte att genomföra några större samlingar vid uppstart eller vid avslutning vid våra projekt.
  • Vi påminner om att handskar alltid används i våra städprojekt, och om vikten av att alltid tvätta händerna efteråt.
  • Person med symptom som snuva, hosta eller feber ombeds följa Folkhälsomyndighetens råd om att undvika sociala sammanhang, såsom städtillfället med föreningen.
  • Om ansvarig städledare i förening finner skäl till att föreningen på grund av Coronaviruset och risken för smittspridning inte kan utföra sitt uppdrag på bestämd dag, ges föreningen möjlighet att skjuta på städningen till ett senare tillfälle. Detta sker i samråd med ansvarig projektledare hos Städa Sverige.

Hur fungerar Städa Sverige?

Städa Sverige jobbar med att hitta finansiärer och sponsorer till städprojekt. Därefter rekryterar vi föreningar för städuppdragen, vi skickar ut städmaterial och föreningarna får sedan städa en angiven sträcka/område. När det är gjort och föreningen rapporterat sin insats, betalar vi ut ersättningen till föreningen. De flesta uppdrag är av tillfällig karaktär, men vi har också vissa uppdrag där en och samma förening får göra en återkommande insats.

Vem finansierar städprojekten?

Städa Sveriges verksamhet finansieras av partners från näringslivet och i viss mån kommuner.

Hur stor ersättning får man om man gör uppdrag genom Städa Sverige?

Det varierar beroende på uppdragets storlek. Vi kan ha allt ifrån en strandstädning som kan ge 2 500 kr till återkommande städuppdrag där föreningar arbetar under ett antal helger och således får en större ersättning.

Hur lång tid tar uppdraget?

Ett uppdrag tar ungefär tre timmar och vår ambition är man som förening inte ska städa längre än fyra timmar. Om uppdraget tar längre än tid så kan man i stället fördela uppdraget på fler tillfällen.

När på året utförs era städprojekt?

Vår huvudsakliga säsong är mellan april och november, det vill säga den tid på året då det är barmark och inte alltför kallt. Då och då har vi också städuppdrag andra tider på året. Exempelvis har vi städat i flera städer på nyårsdagen.

Finns det någon nedre åldersgräns för att få städa?

12-åringar kan exempelvis städa en strand, men för att få städa väg däremot krävs att deltagarna har fyllt 18 år. Vi kan också ha andra åldersgränser i vissa projekt, om vi bedömer att det är nödvändigt ur säkerhetsskäl. För alla uppdrag krävs minst en ansvarig person över 18 år.

Behöver vi några förkunskaper för att åta oss ett uppdrag?

Nej! Genom vår miljöutbildning, respektive en säkerhetsutbildning för vägstädning, lär vi er det ni behöver veta innan ni påbörjar ert uppdrag. Utbildningen finns att hitta digitalt.

Vi som skolklass vill tjäna pengar till vår klassresa/vi som samhällsförening vill tjäna pengar genom att städa. Kan vi få städuppdrag?

Städa Sverige Ekonomisk Förening är en del av den svenska idrottsrörelsen. Medlemmarna i föreningen är uteslutande ideella idrottsförbund. Idrottsungdomar från dessa förbund utgör också basen för vår verksamhet. Vid behov händer det att även andra idrotters lag och/eller samhällsföreningar får uppdrag. På grund av högt tryck från intresserade föreningar kan vi i dagsläget inte erbjuda skolklasser städuppdrag.

Hur gör vi för att få städuppdrag?

Skicka in en intresseanmälan via formuläret som du hittar här. Får vi sedan något passande projekt i närheten hör vi av oss.

Är det garanti på att vi får ett uppdrag om vi har fyllt i intresseanmälan?

Vi kan dessvärre inte garantera att en förening får ett städuppdrag bara för att den skickat in en intresseanmälan. Vi strävar dock alltid efter att, med våra partners hjälp, få till så många städuppdrag som möjligt för så många föreningar som möjligt, runtom i hela landet.

Gör vi verkligen skillnad för miljön om vi städar genom Städa Sverige?

Ja! Sedan Städa Sveriges start 1988 har alla engagerade föreningar och lag tillsammans plockat 45 miljoner kg plast och annat miljöfarligt skräp från den svenska naturen. Skräp som annars skulle ha blivit kvar och varit dåligt för både djur och växter. Genom att göra uppdrag för Städa Sverige gör ni verkligen en konkret skillnad!

Intresseanmälan

Vill din förening vara med och göra en insats för miljön? Anmäl er till oss. När vi har lediga uppdrag i ert område kontaktar vi er och erbjuder uppdrag.

Bli partner

Gillar du upplägget där lokala ungdomar städar naturen kan du stötta verksamheten med köp av ett miljöpaket. Du kan också finansiera ett eget städprojekt.

Swish

Du kan också stötta vår verksamhet genom att swisha valfritt belopp till nummer: 1230693846.

Få vårt nyhetsbrev

Genom att ge oss dina kontaktuppgifter godkänner du att ta emot nyhetsbrev från oss. Du kan avsluta prenumerationen genom att följa instruktionerna i e-postmeddelandet som du tar emot.