VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Svar på vanliga frågor för föreningar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna gällande våra föreningsaktiviteter. Om du inte hittar svaret på din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss.

  • En tid innan ett aktuellt städprojekt börjar vi att rekrytera föreningar. Vi tittar först bland föreningar som redan anmält sitt intresse till oss.
  • När en förening tilldelats ett uppdrag får den en digital utbildning som varje deltagare ska genomföra. Föreningen förses även med städmaterial och en angiven sträcka/område där de ska plocka skräp. Städningen sker på en angiven dag eller på en dag som föreningen själv väljer. Förutsättningarna meddelar vi vid rekryteringen.
  • När städningen är genomförd fyller föreningen i en städrapport och inom några veckor betalar vi ut ersättningen.
  • De flesta städuppdrag är av tillfällig karaktär, men vi har också vissa projekt där en och samma förening får göra en återkommande insats.

Städa Sveriges verksamhet finansieras av partners från näringslivet, organisationer och i viss mån kommuner.

Det varierar beroende på uppdragets storlek. Vi kan ha allt ifrån en strandstädning som kan ge 2.500 kr till återkommande städuppdrag där föreningar arbetar under ett antal helger och således får en större ersättning.

Ett uppdrag tar ungefär tre timmar och vår ambition är man som förening inte ska städa längre än fyra timmar. Om uppdraget tar längre än tid så kan man i stället fördela uppdraget på fler tillfällen.

Vår huvudsakliga säsong är mellan april och november, det vill säga den tid på året då det är barmark och inte alltför kallt. Då och då har vi också städuppdrag andra tider på året. Exempelvis har vi städat i flera städer på nyårsdagen.

Städa Sverige har flera olika sorters miljöprojekt, men det gemensamma är att idrottsföreningar- och lag alltid ges uppdrag att städa sin närmiljö. En del projekt är nationella och där sker städning med över 100 föreningar och lag utspridda i olika delar av landet. Andra är väldigt lokala och sker exempelvis i en kommun eller en stad och kanske bara omfattar bara några enstaka städuppdrag.

11-åringar kan exempelvis städa en strand, men för att få städa väg krävs att deltagarna har fyllt 18 år. Vi kan också ha andra åldersgränser i vissa projekt, om vi bedömer att det är nödvändigt ur säkerhetsskäl. För alla uppdrag krävs minst en ansvarig person över 18 år.

Nej! Genom vår digitala miljöutbildning respektive en säkerhetsutbildning för vägstädning, lär vi er det ni behöver veta innan ni påbörjar ert uppdrag.

Städa Sverige är en del av den svenska idrottsrörelsen. Medlemmarna i föreningen är uteslutande ideella idrottsförbund. Idrottsungdomar från dessa förbund utgör också basen för vår verksamhet. Vid behov händer det att även andra idrotters lag och/eller samhällsföreningar får uppdrag. På grund av högt tryck från intresserade föreningar kan vi i dagsläget inte erbjuda skolklasser städuppdrag.

Skicka in en intresseanmälan. Får vi något passande projekt i närheten hör vi av oss.

Vi kan dessvärre inte garantera att en förening får ett städuppdrag bara för att den skickat in en intresseanmälan. Vi strävar dock alltid efter att, med våra partners hjälp, kunna erbjuda så många föreningar som möjligt städuppdrag.

Ja! Sedan Städa Sveriges start 1988 har alla engagerade föreningar och lag tillsammans plockat 45 miljoner kg plast och annat miljöfarligt skräp från den svenska naturen. Skräp som annars skulle ha blivit kvar och varit dåligt för både djur och växter. Genom att göra uppdrag för Städa Sverige gör ni verkligen en konkret skillnad!

Intresseanmälan

Vill din förening vara med och göra en insats för miljön? Anmäl er till oss. När vi har lediga uppdrag i ert område kontaktar vi er och erbjuder uppdrag.

För företag

Gillar du upplägget där lokala ungdomar städar naturen kan du stötta verksamheten med köp av ett miljöpaket. Du kan också finansiera ett eget städprojekt.

Få vårt nyhetsbrev

Genom att ge oss dina kontaktuppgifter godkänner du att ta emot nyhetsbrev från oss. Du kan avsluta prenumerationen genom att följa instruktionerna i e-postmeddelandet som du tar emot.