STÄDA KUST

Plast i haven är ett akut problem som bara ökat de senaste åren.

Skräpet utmed våra kuster kommer från många olika håll. En del har kastats på stranden, en del har fallit från båtar. Oavsett vart skräpet kommer ifrån så orsakar det samma problem; varje år skadas tusentals djur på grund av nedskräpningen. Framför allt är plasten ett stort och allvarligt problem då det tar mycket lång tid för den att brytas ner.

Det är därför som Städa Kust är ett viktigt initiativ. Städa Sverige har sedan 2010 städat utmed den svenska kusten och har genom det sett till att över 300 ton skräp, däribland en stor andel plast, inte åkt ut i havet.

2019 startade vi kuststädningen den 13 april med städning från Strömstad till Laholm. Under våren och sommaren fortsätter den utmed hela den svenska kusten. Den 21 september avslutas kuststädningen på International Coastal Cleanup Day - Strandens Dag, när 2 000 ungdomar från 100 idrottsföreningar runtom i Sverige kommer städa en strandsträcka nära sig.

Anmäl din förening här.

Vill du hjälpa oss att städa ännu mer av Sveriges kuster och stränder? Hör av dig till våra projektledare:
Västkust: Mårten Heslyk, marten.heslyk@stadasverige.se, tel 070-819 20 64.
Östkust: Anton Hedlund, anton.hedlund@stadasverige.se, tel 070-683 08 73

För föreningar

Vill din förening vara med och göra en insats för miljön? Anmäl er till oss. När vi har lediga uppdrag i ert område kontaktar vi er och erbjuder uppdrag.

Bli partner

Gillar du upplägget där lokala ungdomar städar naturen kan du stötta verksamheten med köp av ett miljöpaket. Du kan också finansiera ett eget städprojekt.

Få vårt nyhetsbrev

Genom att ge oss dina kontaktuppgifter godkänner du att ta emot nyhetsbrev från oss. Du kan avsluta prenumerationen genom att följa instruktionerna i e-postmeddelandet som du tar emot.