VAD VI GÖR

Idrottens miljöorganisation

Städa Sverige jobbar tillsammans med lokala föreningsungdomar för ett skräpfritt Sverige. Vi är i djuren och naturens tjänst när vi utför våra miljöprojekt där idrottsungdomar ges uppdrag att plocka skräp i sin närmiljö. Mest välkänd är vår städning med de gula säckarna längs Sveriges vägar, men vi arbetar också med andra projekt som stad & kommun, kust, natur & älv och vatten.

Under 2023 fyllde 26.119 deltagare över 21.000 gula säckar med skräp från svensk natur. Det gav 8,8 miljoner kronor till svensk ungdomsidrott!

Idrottsföreningar och företag tillsammans för miljön

Våra miljöprojekt bygger på en och samma idé: idrottsungdomar gör en konkret insats för miljön och detta finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. Städande förening och lag gör en värdefull sak och får för detta ett viktigt bidrag till sin verksamhet. Föreningsersättningarna till de städande föreningarna uppfyller ungdomars drömmar, möjliggör för alla att vara med och bidrar till en fortsatt aktiv livsstil.

Ett företagssamarbete med oss är ett bra sätt att stödja både svensk ungdomsidrott och miljö.

Mervärdet och den pedagogiska poängen

Det faktum att vår städkraft utgörs av idrottande föreningsungdomar ger goda effekter: En ungdom som plockat skräp lär sig på ett konkret sätt om nedskräpningens baksida. De lär sig själva, sina kompisar och i framtiden sina barn att man inte ska skräpa ned. Hållbarhet i tre dimensioner.

Sagt om Städa Sverige

"Att samarbeta med ungdomar i ett projekt som bidrar till en bättre hälsa och miljö, är precis den typ av lokala engagemang som vi på Bauhaus tycker är viktiga."

Anna Gustafsson, hållbarhetschef på Bauhaus.

"Barnen ville aldrig sluta. De var fullt beslutna om att ta hand om allt skräp de kunde hitta och sökte sig gärna också utanför området. Vi hade så roligt tillsammans!"

Boo HC, P-09, städning Nacka.

För föreningar

Vill din förening vara med och göra en insats för miljön? Anmäl er till oss. När vi har lediga uppdrag i ert område kontaktar vi er och erbjuder uppdrag.

För företag

Gillar du upplägget där lokala ungdomar städar naturen kan du stötta verksamheten med köp av ett miljöpaket. Du kan också finansiera ett eget städprojekt.

Städa Sverige 2023

Städa Sverige 2023

Vi städar svenska vägar

Vi städar svenska vägar

Sveriges viktigaste landslag

Sveriges viktigaste landslag