STÄDA VÄG

Kilometer efter kilometer städad väg. Drygt 100 föreningsuppdrag årligen och 500 ton upplockat skräp.

Städa Väg är vårt äldsta miljöprojekt och det pågår årligen i stora delar av landet. Sedan starten 1988 har hundratusentals ungdomar städat mer än 330 000 km väg, sammanlagt nästan nio varv runt jorden. Tillsammans har de fyllt 2 miljoner gula säckar med skräp och dragit in knappt 250 miljoner kronor till idrottsrörelsen.

I samverkan med Trafikverket ger vi föreningarna en utbildning som naturligtvis fokuserar på säkerhet men som även tar upp relevanta frågor om trafik, miljö och folkhälsa.

I all sin enkelhet är Städa Väg fylld av positiva effekter för alla inblandade. Det är en utmärkt kanal för Trafikverket att nå tiotusentals ungdomar i ett positivt sammanhang. Naturen slipper bryta ner tonvis med plast, gummi, metallskrot som i stället kan bli ny energi. Föreningar kan skapa inspirerande teambuilding-aktiviteter och dessutom tjäna en bra slant i samma veva.

Från och med i år behöver din förening bara ha en person som gått ApV (Arbete på väg). För information om denna utbildning kontakta Mikael Örnliden, Städa Sverige.

Alla städdeltagare måste ha genomgått Städa Sveriges vägstädningsutbildning SVr 2.

> Städa Sverige: Kursplan vägstädning

Vill du veta mer om vår vägstädning? Se filmen nedan "Städa Väg med Städa Sverige" och kontakta Mikael Örnliden, projektledare.

Så fungerar det

1. Planering av föreningsstädningar med vägentreprenörer.
2. Rekrytering av föreningar
3. Utbildning av ledare och deltagare. Åldersgräns + 18 år.
4. Städning.
5. Rapportering.

För föreningar

Vill din förening vara med och göra en insats för miljön? Anmäl er till oss. När vi har lediga uppdrag i ert område kontaktar vi er och erbjuder uppdrag.

Till vägentreprenörer.

Vill ni ha hjälp av lokala idrottsföreningar med året vägstädning? Ni får motiverade föreningsmedlemmar som städar och ni stöttar samtidigt det lokala föreningslivet.

Få vårt nyhetsbrev

Genom att ge oss dina kontaktuppgifter godkänner du att ta emot nyhetsbrev från oss. Du kan avsluta prenumerationen genom att följa instruktionerna i e-postmeddelandet som du tar emot.