FÖR KOMMUNER

Städa Sverige gör svenska städer och kommuner renare

Att samarbeta med Städa Sverige är att värna om miljön och den sociala hållbarheten i kommunen.

Städa Sverige engagerar tiotusentals idrottsungdomar och ledare varje år för en skräpfri miljö i den kommun som de bor i. Detta är möjligt genom samarbeten med näringsliv och kommuner runt om i Sverige. Under 2023 deltog över 26 000 idrottsungdomar och deras ledare i städning i 212 kommuner. Städinsatserna är inte bara ett sätta att hålla nedskräpningen nere i kommunen utan det visar också att den deltagande kommunen tar ett socialt ansvar i en aktivitet där alla i laget kan var med och bidra till lagets gemensamma kassa. Städa Sveriges målsättning är att städa tillsammans med idrottsungdomar i Sveriges alla 290 kommuner.

Vad kan Städa Sverige hjälpa Sveriges kommuner med för att minska nedskräpningen?

  • Med hjälp av lokala idrottsungdomar plockar vi skräp från marken.
  • Skräpet sorteras i färgat/ofärgat glas, plast, metall, pappersförpackningar och pant (grövre sortering kan förekomma i vissa typer av miljöer).
  • Städområdet avslutas vid för laget närmsta ÅVS, där skräpet slängs i rätt kärl för att återvinnas (gäller tätbebyggt område).
  • Eventuella fraktioner som inte kan slängas/sorteras vid ÅVS placeras på bestämd plats i väl märkta säckar.
  • Efter städaktiviteten sammanställer Städa Sverige städrapport, med information från alla deltagande lag, samt skräpanalys som kommunen i sin tur erhåller.
  • Städa Sverige projektleder arbetet från start till mål, med hänsyn till kommunens önskemål för bästa möjliga nytta.

Vad kan Sveriges kommuner göra för att stötta Städa Sveriges arbete?

  • Stötta Städa Sverige genom att bli ekonomisk partner.
  • Hämta de fyllda säckarna med fraktioner som inte kunde lämnas i på ÅVS så snart som möjligt efter att städningen är slutförd.
  • Föreslå områden som behöver städas alternativt godkänna våra förslag på städområden.
  • Tillhandahålla en karta med aktuella ÅVS i er kommun.
En insats som utbildar ungdomar

Ett engagemang ger idrottsungdomar i er kommun en värdefull miljökompetens. Inför sitt städuppdrag genomför de nämligen en digital miljöutbildning där de får lära sig mer om skräpets påverkan på miljön på lång och kort sikt. Det, i kombination med praktiskt genomförande när de plockar skräp, ger värdefull kunskap för livet. Det är inte många ungdomar som kastar sitt skräp på marken efter att de städat naturen.

Vill du veta mer hur ni som kommun kan samarbeta med Städa Sverige, kontakta oss genom att mejla info@stadasverige.se eller ring 08-683 30 00.

Sagt om Städa Sverige

"Jättebra samarbete! Enkelt att genomföra projektet och stora effekter - mycket skräp som plockas upp och många deltagare, utan att det kräver större resurser från vår organisation.

Linda Aldebert, miljöstrateg och kommunekolog på Katrineholms kommun

Städa Sverige-städning i Partille i samarbete med Partille kommun.

>> Tips! Läs här hur Partille kommun gör en insats med Städa Sverige under sin årliga hållbarhetsvecka.

HUVUDPARTNERS KOMMUNER

Aktuellt för kommuner

Producentansvar och fastighetsnära insamling, vad gäller för kommuner?

För företag

Gillar du upplägget där lokala ungdomar städar naturen kan du stötta verksamheten med köp av ett miljöpaket. Du kan också finansiera ett eget städprojekt.

Swish

Du kan också stötta vår verksamhet genom att swisha valfritt belopp till nummer: 1230693846.