Nu är det hållbarhetsvecka i Partille. Då väljer kommunen att återigen göra gemensam sak med Städa Sverige och lokala idrottsungdomar för en renare kommun. Nu på lördag kommer idrottsungdomar från 12 lag därför att gå ut och städa i sin närmiljö under Ett hållbart Partille.

Sedan 2021 har Partille kommun och Städa Sverige tillsammans engagerat lokala idrottsföreningar och -lag i att städa sin närmiljö från skräp. Årets insats sker nu på lördag. Då kommer minst 240 idrottsungdomar och ledare i såväl flick-, pojk- som mixade föreningar och lag att engageras. Klubbarna kommer från Partilles alla fem kommundelar och representerar olika idrotter.  Deltagarna miljöutbildas, blir lokala hållbarhetshjältar när de städar och får därefter en ersättning till laget för sin insats.
– Det känns väldigt kul att fortsätta detta hållbarhetsinitiativ tillsammans med Partille kommun med sitt stora föreningsliv. Vi både stärker föreningslivet och verkar för ett renare Partille på lång sikt. Och det är populärt. Intresset från föreningslivet för att delta är mycket stort och uppdragen gick åt snabbt, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Fler som städar

De medverkande idrottsungdomarna gör en stor insats i arbetet för ett skräpfritt Partille. Men det är samtidigt ett arbete som kommunen vill att fler ska engagera sig i och de uppmuntrar därför fler att ge sig ut på skräpplockaruppdrag.
– Vi i Partille kommun är stolta och glada över att vara en del av Städa Sverige. Att arbeta för ett skräpfritt Partille, stötta föreningslivet och samtidigt engagera våra invånare i hållbarhetsfrågor känns väldigt bra, säger Jonatan Lööf, föreningskonsulent på Partille kommun.

Ny samarbetspartner i år

I fjol anslöt Partillebo till projektet och i år har ingenjörsföretaget Consat också engagerat sig i projektet. Det har möjliggjort att ännu fler föreningar än tidigare år ges chansen att delta vilket är glädjande.
– Samlade under samma sol i Partille, är vi på Consat glada och stolta över att samarbeta med Städa Sverige. Att kunna stötta vårt lokala föreningsliv och ungdomarna i vår kommun är en ära för oss. Vårt arbete inom hållbarhet är vår kärna, och vi ser det som vår plikt gentemot framtida generationer. Tillsammans med ungdomarna och Städa Sverige formar vi en mer hållbar morgondag, säger Jenny Freder, marknadschef på Consat AB.

När, var och hur
Städningen för Ett hållbart Partille sker på lördag den 21 oktober klockan 9:30-12:30.
Se lista på vilka föreningar som deltar här.

Kontakt
Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige, 070-819 20 64, marten.heslyk@stadasverige.se
Jonatan Lööf, föreningskonsulent, 031-792 10 62, jonatan.loof@partille.se