#städamera

#städamera är ett nationellt samarbete mellan Städa Sverige och Pantamera

Vissa känner dem som Returpack, andra som Pantamera. Alla har lika rätt. Varumärket Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Sedan pantsystemet infördes i Sverige för snart 40 år sedan har antalet pantade förpackningar ökat stadigt varje år. 2022 pantades 87,4 procent av alla sålda burkar och PET-flaskor. Det motsvarar 2,6 miljarder förpackningar och gör Sverige till ett av de bästa länderna i världen när det gäller pantning!

Omkring 9 000 ton skräp slängs på marken i Sverige varje år. Det skadar både växt- och djurliv. Alla påverkas på sikt när vår miljö blir sämre. Det finns också ett dokumenterat samband mellan skräpiga miljöer, otrygghet och kriminalitet.

Pantamera vill genom projektet #städamera bidra till en bättre miljö, ökat engagemang hos ungdomar och möjliggöra städning i ännu fler områden - tillsammans med Sveriges idrottsföreningar.

I början av april, i samband med årets Städa Kustpremiär, startar #städamera med städning på västkusten. I september avslutas årets samarbete genom städning på Strandens Dag, från Haparanda i norr till Ystad i söder.

För föreningar

Vill din förening vara med och göra en insats för miljön? Anmäl er till oss. När vi har lediga uppdrag i ert område kontaktar vi er och erbjuder uppdrag.

För företag

Gillar du upplägget där lokala ungdomar städar naturen kan du stötta verksamheten med köp av ett miljöpaket. Du kan också finansiera ett eget städprojekt.

Swish

Du kan också stötta vår verksamhet genom att swisha valfritt belopp till nummer: 1230693846.