STÄDA NATUR & ÄLV

Ungdomar städar vår fantastiska natur

I Sverige råder allemansrätt vilket är en rättighet unik i sitt slag i världen. Allemansrätten ger oss rätten att vistas fritt i naturen, men den innebär också att vi har ett gemensamt ansvar.

Tack vare idrottsungdomars insats genom Städa Sverige har många naturreservat, friluftsområden, naturparker, strövområden, stadsskogar och naturlandskap städats genom åren. För sin insats för en skräpfri natur får ungdomarna en ersättning till lagkassan.

Älvstädningen

Det som slängs i naturen hamnar förr eller senare i vattnet. Älvstädningen är ett viktigt projekt vi driver tillsammans med vår partner Fortum utmed fem av Sveriges största älvar. 2022 genomfördes Älvstädningen för tionde året och rekordmånga deltagare var med och plockade skräp vid älvarna. Totalt städade 2 805 idrottsungdomar och ledare från 132 föreningar och samlade ihop 1 246 säckar med skräp! Till sin hjälp hade de som alltid vår ambassadör Björn Ferry som efter skidskyttekarriären har varit en flitig älvstädare.

 

Sagt om Älvstädningen

"Älvstädningen genomförs i alla älvar där Fortum har vattenkraftverk och insatsen är viktig för den lokala miljön. Vi är stolta och glada att få stötta ungdomsidrotten lokalt!"

Maja Nordgren, Kommunikationschef på Fortum.


Under de tio år som Älvstädningen har genomförts har 20 729 ungdomar och ledare deltagit och 277 ton skräp har städats bort. Städa Sveriges ambassadör och OS-guldmedaljör Björn Ferry värnar starkt för naturen och deltar aktivt i Älvstädningen.

Vill du se städning i just din närmiljö?

Ett företagssamarbete med oss är ett bra sätt att stödja både svensk ungdomsidrott och miljö. Var med och ge allmänt stöd som sponsor eller bli projektpartner.

Representerar du en idrottsförening – anmäl ert intresse redan idag!

För föreningar

Vill din förening vara med och göra en insats för miljön? Anmäl er till oss. När vi har lediga uppdrag i ert område kontaktar vi er och erbjuder uppdrag.

För företag

Gillar du upplägget där lokala ungdomar städar naturen kan du stötta verksamheten med köp av ett miljöpaket. Du kan också finansiera ett eget städprojekt.

Swish

Du kan också stötta vår verksamhet genom att swisha valfritt belopp till nummer: 1230693846.