I helgen kommer över 400 idrottsungdomar i fyra kommuner i Skåne att göra en konkret insats för miljön. Deras lag eller förening har nämligen fått i uppdrag att städa Skåne fritt från skräp. Idrottens miljöorganisation Städa Sverige tillsammans med Microsoft, OBOS och Bjuvs kommun möjliggör städningen.

Sedan början av april har Städa Sverige och svenska idrottsföreningar oförtrutet städat landet från skräp som ligger slängt. Naturen vinner på det, liksom deltagarna som får en välkommen föreningsersättning som tack. Och nu – innan vintern kommer – kommer fyra kommuner i Skåne att städas lite extra. I helgen utför totalt 23 föreningar och lag varsitt städuppdrag i sin närmiljö i Skåne. På allt från bostadsområden, parker, idrottsplatser och andra nedskräpade platser. Resultatet kommer att märkas.
– Idrottsungdomar som tillsammans plockar skräp är otroligt engagerade och flitiga, och det blir verkligen skräpfritt i deras spår. Det skapar dessutom engagemang och ansvarskänsla hos dem för deras närmiljö, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Bjuv tar miljöstädningen vidare i kommunen

Städuppdragen har föreningarna och lagen (se vilka här) fått av idrottens miljöorganisation Städa Sverige i samarbete med partners från näringsliv och kommun. Genom ett samarbete mellan Städa Sverige och Bjuvs kommun får fyra föreningar uppdrag att städa sin närmiljö i helgen. Det är tredje året i rad som städningen sker och den turnerar runt i kommunen. I år är det orten Ekeby som ska göras fritt från skräp. Samtidigt utför ett fotbollslag i Lomma kommun ett städuppdrag, ett uppdrag har de fått genom en tävling.

Microsoft engagerar i Staffanstorp

Hela tio föreningar (se lista på vilka här) med 200 idrottsungdomar kommer att engageras i kampen mot nedskräpningen i Staffanstorp. Projektet genomförs för andra året i rad och det är ett exempel på hur Microsoft Sverige engagerar sig i Staffanstorps lokalsamhälle, där de driver ett datacenter. Genom sitt volontärsprogram kommer även medarbetare från Microsoft i Staffanstorp engagera sig och tillsammans med idrottsungdomarna städa och ta ett aktivt miljöansvar.
– Vi är glada över att ännu en gång få möjlighet att städa Staffanstorp. Samarbetet med Städa Sverige är ett utmärkt exempel på vårt samhällsengagemang, där vi aktivt deltar i skräpplockningsinitiativet i Staffanstorp. Vi strävar efter att vara en positiv och engagerad samhällsaktör där vi är verksamma, samtidigt som vi bidrar till att främja utvecklingen av föreningslivet i kommunen, säger Mattias Ersson, driftchef för Microsofts datacenter i Sverige.

Städningen sker lördag förmiddag i Staffanstorp och Hjärup. Staffanstorps kommun värdesätter insatsen och hjälper till att hämta de fyllda sopsäckarna efter städdagen.

Bostadsbyggare tar städningen till Lund

I Lunds kommun kommer åtta lag att städa under söndagen, genom initiativet Städa för framtiden. OBOS tillsammans med Städa Sverige står bakom initiativet som engagerar idrottsföreningar hemmahörande i områden där OBOS bygger bostäder. Läs mer om den insatsen på denna sida.
Städningen tillsammans med OBOS sker också i Mölndal, och tidigare i år i Kalmar och Åkersberga.

Kontakt
Anton Hedlund, projektansvarig, 08-683 30 07