Till helgen, den 21–22 oktober, får Lund och Mölndal besök av projektet Städa för framtiden som stöttar föreningslivet och samtidigt gör en insats för miljön. I våras engagerade projektet föreningar i Kalmar och Österåker. Nu är det föreningar i Lund och Mölndal som kommer att städa i närliggande grönområden och bostadsområden.

Initiativet Städa för framtiden drivs av OBOS och Städa Sverige och engagerar idrottsföreningar hemmahörande i områden där OBOS bygger bostäder. Syftet är att stötta föreningslivet, livet mellan husen och samtidigt bidra långsiktigt till en skräpfri miljö. Helgen den 21-22 oktober deltar 16 olika lag.

– Genom initiativet med OBOS kan vi nå och stötta ungdomsföreningar i orter där vi inte städat så mycket tidigare eller där vi har lång kö på väntande föreningar. Det är extra värdefullt. Städa för framtiden bidrar till att skapa ett miljöengagemang på både kort och lång sikt, säger Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige.

Vara med och bidra

Städa för framtiden startade år 2021. Totalt i år kommer drygt 700 idrottsungdomar och ledare från 36 olika lag, i fyra orter, att delta i projektet. Hälften i våras, hälften under hösten. På OBOS ser man samarbetet med Städa Sverige som ett sätt att göra trippel nytta.
–Städa för framtiden är ett projekt helt i linje med OBOS värderingar och ambitioner. Ungdomsidrotten är en viktig del i vårt samhällsansvar, både i bemärkelsen att få fler att röra på sig inom ramen för idrottsföreningar och att medverka till spontanidrott mellan husen. Genom Städa för framtiden får de lokala idrottsföreningarna ett ekonomiskt stöd, samtidigt som vi får vara med och bidra till en mer hållbar och renare miljö på orter där vi bygger bostäder. Ytterligare en bonus är såklart att ungdomarna förhoppningsvis ökar sin medvetenhet kring miljö- och hållbarhetsfrågor, säger Christian Alehagen, chef Varumärke & Samhällsansvar på OBOS.

>> Se vad Habo IF tycker om att städa för framtiden här (video)

Nytt träningsmaterial

Ett av lagen som deltog i vårens aktivitet i Österåker var Österåker United FK.
– Att städa var ett jättebra sätt för tjejerna att själva tjäna pengar till laget. Det var även nyttigt för dem att se att allting som de inte slänger i papperskorgen behöver någon annan plocka upp. Tjejerna blev också medvetna om att det är så mycket finare utomhus om det inte ligger en massa skräp överallt, säger Ingela, som var städledare vid lagets insats.

Alla lag som städar får en föreningsersättning som de kan använda till just sina drömmar. Österåker United FK valde att åka på Örebrocupen, deltagaravgifter och ett besök på ett äventyrsbad. Vad föreningarna som nu ska städa i Lund och Mölndal ska lägga ersättningen på, återstår att se.

Städning i bostads- och grönområden

Städinsatserna sker i bostadsområden och i grönområden där OBOS bygger bostäder. På lördag förmiddag drar städningen i gång i Mölndal och den fortsätter under söndagen i Lund.
I denna lista kan du se vilka lag som deltar och var de städar.

För ytterligare information, kontakta:
Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige, 070-819 20 64
Christian Alehagen, chef Varumärke & Samhällsansvar OBOS, 010-434 18 08