För tredje året i rad tävlar ungdomsidrottsföreningar i Älvstädar-SM längs med fyra av Sveriges älvar Dalälven, Klarälven, Ljusnan och Gullspångsälven. Älvstädar-SM är Sveriges största och världens enda tävling i sitt slag och intresset för årets Älvstädar-SM är rekordstort med över 2000 ungdomar anmälda från 86 föreningar som representerar över 30 olika idrotter. Tävlingen går av stapeln helgen den 29-30 augusti. Segrarna vinner 25 000 kr till föreningen.

Älvstädar-SM, riktar sig till ungdomar som är aktiva i lokala idrottsföreningar och är ett samarbete mellan Fortum och Städa Sverige – Idrottens Miljöorganisation. I årets Älvstädar-SM deltar 2 153 ungdomar från totalt 86 idrottsföreningar. De representerar 32 olika idrotter.

– Det är fantastiskt att se ungdomarnas och föreningslivets engagemang och även att så många olika idrotter är representerade. Jag är stolt över att vi, tillsammans med Städa Sverige, har möjlighet att genomföra Älvstädar-SM för tredje året i rad där vi kan bidra till det svenska föreningslivet, en fin närmiljö och en rolig gemensam upplevelse, säger Per Langer, VD för Fortum.

Hittills har omkring 64 ton skräp lyfts från naturen och miljön kring älvarna tack vare ungdomarnas insatser i Älvstädar-SM. Skräpet som samlas in under Älsvstädar-SM, sorteras in i minst fyra kategorier: brännbart, icke brännbart, miljöfarligt avfall och pantbart. OS-medaljören Björn Ferry är ambassadör även för årets Älvstädar-SM. Han har själv erfarenhet av föreningslivets betydelse för både den som aktivt deltar, som för lokalsamhället.

– Det är helt fantastiskt att ungdomarna har ett sådant engagemang för den lokala älven och närmiljön. Älvarna är för Sverige vad blodådrorna är för kroppen. För att vi ska kunna vara där, fiska, bada och må bra, ja då måste vi också sköta om dem. Insatsen är också betydelsefull för föreningens verksamhet eftersom de får betalt för sitt arbete, säger Björn Ferry.

Den idrottsförening vars lag får flest älvsupportrar genom likes på kampanjsajten vinner dessutom Älvstädar-SM vilket betyder 25 000 kronor extra till föreningskassan. Förutom chansen att vinna pengar till sin förening får ungdomarna också lära sig mer om miljön längs med älvarna.

Gå in på kampanjsajten och rösta på din favoritförening här: www.alvstadarsm.se

För mer information kring Fortum och Städa Sveriges engagemang i Älvstädar-SM, vänligen kontakta:
Per-Oscar Hedman, Presschef, Fortum, tel.070-214 75 45
Melinda Midemalm, Projektledare, Städa Sverige, 076 – 910 20 70