I helgen går startskottet för den årligen återkommande städningen av kustavsnitt runt Sverige – Städa Kust – som genomförs av tusentals idrottsungdomar. Premiären på lördag den 1 april begås i Kungälv som ger sig i kast med Bohuskusten.

Den nödvändiga städningen arrangeras för åttonde året i rad av idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige och möjliggörs av sponsorer runt om i landet – såväl offentliga som privata. Städningen genomförs i samarbete med kommuner, näringslivet samt idrottsklubbar och deras engagerade ungdomar.

– Det fina är att det här är ett miljöarbete på riktigt där ett gemensamt engagemang för en bättre närmiljö och ett hållbart Sverige skapas. När andra pratar arbetar idrottsungdomar för att tillsammans nå gemensamma mål, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

Projektet går ut på att få så många idrottsföreningar runt om i Sverige som möjligt att mot en ersättning till klubbens eller lagets kassa städa en bestämd kuststräcka. Förutom att det ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.

Den inledande städhelgen och under de kommande helgerna är det Kungälvs kommun som gör det möjligt för mer än 500 ungdomar från 25 idrottsföreningar att bege sig ut till kusten och städa. Den finansiering som Städa Sverige har hittills i år för Städa Kust kommer från, förutom Kungälvs kommun, föreningen Ren och Attraktiv Kust (RAK) som stöttas av ett antal Bohuskommuner, Piteå kommun och Returpack.

– Vi behöver fler sponsorer för att se till att alla ungdomar som vill städa i år får göra det. Hittills räcker sponsorernas insatser till att drygt 60 idrottsföreningar med totalt cirka 1 200 idrottsungdomar kan städa kust. Utöver det finns föreningar med totalt runt 5 000 städsugna ungdomar som står på kö, säger Mats Wesslén.
Med idrottsungdomarnas hjälp har enorma mängder skräp längs Sveriges kust städats bort under årens lopp. Under rekordåret 2014 plockade drygt 5 000 städande idrottsungdomar upp totalt cirka 80 ton skräp längs den svenska kusten.

– Det här är ett mycket bra sätt för våra idrottsungdomar att tjäna in pengar till sin idrott samtidigt som de gör en miljöinsats. Det är otroligt hur mycket skräp som flyter i land och hur mycket som kastas. Hoppas verkligen att vi kan få ordning på våra hav och stränder och att fler kommuner, organisationer och föreningar vill vara med och hjälpa till, säger före detta simmaren Louise Karlsson som är ambassadör för Städa Kust.

För ytterligare information, kontakta:
Mats Wesslén, VD Städa Sverige, mob: 070-588 49 88, mail: mats.wesslen@stadasverige.se

Om Städa Sverige
Städa Sverige är en av idrottsrörelsen helägd ideell organisation där ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. I snart 30 år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Mest välkänd är städningen längs Sveriges vägar med ca 1 300 ton upplockat skräp per år.