Det var under Älvstädar-SM i slutet av augusti som Dykarklubben Masen upptäckte ett något mer ovanligt skräp i Dalälven. Rostiga oljetunnor hör inte till vanligheterna att hitta när dykarna städar i älven men detta år var ett undantag. 

Energibolaget Fortum som har flertalet verk vid älvarna i Sverige arrangerade för fjärde året i rad Älvstädar-SM tillsammans med Städa Sverige. Älvstädningen omfattar drygt 2 000 personer från  90 föreningar och en av dessa, DK Masen upptäckte ett 40-tal rostiga tunnor på Dalävens botten vid en dykstädning.

Fyndet anmäldes till Leksands kommun som i december inledde sanering och bärgning av tunnorna. Det visade sig att dumpningen var betydligt mer omfattande än vad man inledningsvis trodde och totalt påträffades och bärgades 40 stycken 200-liters oljefat. Saneringsarbetet tog därför längre tid och blev mer kostsamt än planerat.

– Många är sönderrostade och vi vet inte hur mycket olja som runnit ut i älven, säger Petrus Tengnér, kommunens miljöinspektör, och berättar att kommunen nu är klar med sin sanering.

Dumpningen är ett miljöbrott och har anmälts till polisen. Enligt Leksands kommun är det svårt att avgöra när dumpningen gjordes men uppskattar att det är mellan 10 och 30 år sedan Har läckaget börjat ske inom de närmsta 10 åren kan den skyldige fortfarande bli ansvarig men har längre tid gått är det preskriberat.

-Vi är väldigt glada med att kunna bidra till att skapa en bättre miljö för älven genom det här projektet säger Per-Oscar Hedman, presschef på Fortum. Att vi utöver att får rent vid våra vackra vattendrag får möjligheten att avslöja den här typen miljöbrott visar hur viktigt det är med samarbete mellan näringslivet och miljörörelsen.

 

Städa Sverige, idrottens miljöorganisation är den välkända gula säcken som synts i snart 30 år längs älvar, vägar, på stränder och andra områden. Vi arbetar med Sveriges idrottsungdomar för att tillsammans med dem och en rad olika företag satsa på ett mindre nedskräpat Sverige. Vi plockar årligen 1 000 ton skräp. www.stadasverige.se