På lördag är det åter igen dags att städa Norrköping. I samverkan mellan Pantamera, Städa Sverige och Norrköpings kommun genomförs städdagen i Norrköping som ska uppmuntra till att plocka skräp i syfte att bidra till en renare stad.

Medlemmar från cirka 25 föreningar, Norrköpingspolitiker Lars Stjernkvist (S), Kikki Liljeblad (S) och Reidar Svedahl (L) samt 40 medarbetare från Returpack kommer att hjälpa till att städa Norrköping på lördag.

Norrköpings kommun finns representerade genom kampanjen #snyggaretryggareNorrköping.
– Vi jobbar aktivt för att vår stad ska bli både snyggare och tryggare. Att vi har en städdag i Norrköping, där föreningslivet är med och bidrar, visar vi på hur viktigt det är att ta ansvar för en renare stad, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Organisationen Städa Sverige har genomfört städdagar runt om i Sverige tidigare. I fjol deltog Norrköping för första gången. I år kommer cirka 500 personer att delta under den stora städdagen i Norrköping. Handskar, påsar och tröjor delas ut till de deltagande föreningarna från Städa Sverige för att underlätta skräpplockandet. Föreningarna samlas kl 09.00 på de olika områden som de tilldelats, för att plocka skräp. Skräpplockarna återsamlas vid Tyska torget där man bygger ett gemensamt sopberg av skräpet som plockats upp. Sopberget ska ge en uppfattning om hur mycket skräp som hamnat på fel ställe.

– Städa Sverige har i dagsläget projekt i 150 kommuner och Norrköping är en av de kommuner där vi hade störst engagemang ifjol, därför känns det väldigt roligt att samarbetet utvecklas ytterligare till i år. Det vi gör här, med lokala ungdomar hand i hand med näringslivet och kommunen är världsklass, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.

Tillbaka på Tyska torget kommer en fototävling att hållas och dessutom bjuder Returpack de deltagande föreningarna på korv.

– Det ideella föreningslivet gör en viktig insats för miljön genom insamlingen av burkar och PET-flaskor. Det vill vi stötta dels genom vårt föreningskoncept, dels vid tillfällen som dessa. Vi är dessutom ett 40-tal personer från Pantamera som tillsammans med idrottsföreningarna beger oss ut i parkerna för att städa mera, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack/Pantamera.

I samband med #städanorrköping delar Pantamera ut ett miljöpris på 5 000 kr till någon av de föreningar som deltar under dagen. Prissumman kommer från att Pantamera utsågs till en av 2016 års Miljöprisvinnare av Norrköpings Miljönätverk. Under städdagen bjuder Pantamera föreningarna på korv med bröd och tar hand om den pant som hittas ute i parkerna.

Hålltider:
Klockan: 9-12 är det skräpplockning
Klockan 12-13 byggs sopberget på Tyska torget

Kontaktpersoner:
Anton Hedlund
Titel: projektledare på Städa Sverige
Telefon: 070-683 08 73

Katarina Lundell
Titel: kommunikationschef på Returpack/Pantamera
Telefon: 070-564 53 75

Merja Willman
Titel: koordinator, hållbar utveckling
Telefon: 011 – 15 19 83

Lars Stjernkvist (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-527 26 27

Städa Sverige är en av idrottsrörelsen helägd ideell organisation där ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. I snart 30 år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Mest välkänd är städningen längs Sveriges vägar med ca 1 300 ton upplockat skräp per år.