I helgen avslutas årets Älvstädning då idrottens miljöorganisation Städa Sverige och energibolaget Fortum städar längs Klarälven och Gullspångsälven. Älvstädningen startade helgen 18-19 augusti i Ljusnan där föreningarna fick hjälp av OS-medaljören och Städa Sveriges ambassadör Björn Ferry. Förra helgen städades i Dalälven och hittills har nära 13 ton skräp plockats upp under denna omgång av städningen.

Den här helgen kommer ca 500 idrottsungdomar och -ledare att städa utmed Klarälvens och Gullspångsälvens stränder. Deltagarna utmed Klarälven kommer från 13 föreningar i fem kommuner medan de är åtta föreningar i fyra kommuner utmed Gullspångsälven. I Klarälven sträcker sig städningen från Sysslebäck i norr ner till Karlstad i söder medan den i Gullspångsälven, med dess biflöden, sträcker sig från Hällefors ner till Gullspång.

– Insatsen som föreningarna gör är fantastisk. Att få bort 13 ton skräp från naturen gör en enorm skillnad för närmiljön i dessa kommuner för att inte nämna vattendragen i sig, säger Mats Wesslén, VD för Städa Sverige. Han lyfter särskilt fram vikten av dykstädningarna som görs under helgerna – Första helgen hittade dykarna en massa gammal industrimetall, bland annat en fläktmotor. Förra helgen kom de upp med glasflaskor, cyklar och kundvagnar. Det är väldigt tråkigt att se älven användas som soptipp på det här sättet.

Mer än 9000 ton skräp slängs i naturen varje år i Sverige, något som skadar både naturen och djurlivet. Sedan initiativet Älvstädningen startade 2012 har totalt 147 ton skräp plockats upp av 8700 ungdomar.

Fakta om Älvstädningen
Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag. Under tre helger sensommaren 2018 plockar föreningarna skräp på utvalda sträckor utmed Dalälven, Ljusnan, Klarälven och Gullspångsälven. Alla föreningar som deltar får ekonomisk ersättning för sitt arbete.

För ytterligare information, kontakta:
Mats Wesslén
VD Städa Sverige
070-588 49 88
mats.wesslen@stadasverige.se

För förfrågningar om städningarna i Forshaga och Karlstad 1 september, kontakta:
Josefin Ydringer
projektledare
070-510 14 31
josefin.ydringer@stadasverige.se