För fjärde året i rad tävlar ungdomsidrottsföreningar i Älvstädar-SM längs med fyra av Sveriges älvar: Dalälven, Klarälven, Ljusnan och Gullspångsälven.

Älvstädar-SM är Sveriges största och världens enda tävling i sitt slag och intresset för årets Älvstädar-SM är rekordstort med nästan 2300 ungdomar anmälda. Tävlingen går av stapeln helgen den 27-28 augusti.
Älvstädar-SM riktar sig till ungdomar som är aktiva i lokala idrottsföreningar och är ett samarbete mellan Fortum och Städa Sverige – Idrottens Miljöorganisation. I årets Älvstädar-SM deltar 2 298 ungdomar från totalt 90 föreningar. De representerar hela 33 olika idrotter. Fotboll är vanligast, men även cheerleading, parkour och skidskytte är med.

Under de fyra år som projektet funnits har 6 000 barn och ungdomar deltagit. De har plockat motsvarande 19,4 kilo skräp vardera, eller närmare 100 ton. Det vanligaste skräpet är plast, som engångsförpackningar. Men det finns en del annat också; oljefat, kläder, cyklar, avgasrör och en uppblåsbar madrass är andra ”fynd” som plockats upp. Skräpet som samlas in under Älvstädar-SM, sorteras in i minst fyra kategorier: brännbart, icke brännbart, miljöfarligt avfall och pantbart.
OS-medaljören Björn Ferry är ambassadör för Älvstädar-SM. Han har själv erfarenhet av föreningslivets betydelse för både den som aktivt deltar, som för lokalsamhället.

– Det är helt fantastiskt att ungdomarna har ett sådant engagemang för den lokala älven och närmiljön. För att vi ska kunna vara längs älvarna, fiska, bada och må bra, ja då måste vi också sköta om dem. Insatsen är också betydelsefull för föreningens verksamhet eftersom de får betalt för sitt arbete, säger Björn Ferry.
Eftersom det är svårt att tävla i själva skräpplockandet sker tävlingsmomentet i form av en fototävling. Föreningarna laddar upp bidrag på kampanjsajten där det gäller att samla likes. Vinnaren utses genom en kombination av antalet likes och hur väl juryn menar att det vinnande draget speglar livet vid älven. Förutom vinnaren, som får 25 000 kronor till föreningen, utses även en pristagare per älvsträcka. De får 10 000 kronor var till föreningskassan. Ungdomarna får också lära sig mer om miljön längs med älvarna.
Gå in på kampanjsajten och rösta på din favorittbild här: fortum.se/alvstadar-sm

Om Älvstädar-SM
Älvstädar-SM är ett samarbetsprojekt mellan energibolaget Fortum och idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige, som är landets största operativa miljöorganisation. Älvstädar-SM, som går av stapeln för fjärde året i rad, riktar sig till ungdomar som är aktiva i lokala idrottsföreningar längs med Dalälven, Klarälven, Ljusnan och Gullspångsälven. I årets Älvstädar-SM deltar över 2300 ungdomar från totalt 90 föreningar där 33 olika idrotter representeras. Genom att delta i Älvstädar-SM får varje lag en ersättning på minst 5000 kr för sin städinsats. Genom att delta har en förening dessutom chans att vinna 25 000 kr och fyra föreningar, en per älv, har möjlighet att vinna 10 000 kronor vardera.