Sista helgen i augusti genomfördes Älvstädar-SM för fjärde året i rad. Fler än 2 300 ungdomar från mer än 90 lokala idrottsföreningar plockade tillsammans upp 31 ton skräp utmed Ljusnans, Klarälvens, Dalälvens och Gullspångsälvens älvkanter. Längs Ljusnan deltog närmare 320 ungdomar från 13 idrottsföreningar vilka tillsammans samlade in nästan 5 ton skräp. Söderhamn FF 00/99 tog hem förstaplatsen i Älvstädar-SM 2016. Checken på 25 000 kronor till föreningskassan överlämnades vid en prisutdelning den 7 september.

-Det är stimulerande att stå här med er som utfört en fantastisk prestation vad gäller att städa skräp men även att få känna av det ni står för – att i alla lägen såväl på planen som utanför alltid ställa upp för varandra, inklusive ledarna, sade Hans Rohlin, Fortum, i samband med prisutdelningen.

I Älvstädar-SM, där själva tävlingsdelen är en fototävling på temat Livet vid älven, belönades utöver förstapriset även ett bidrag per älv med 10 000 kronor vilket i Ljusnans fall gick till Svegs IK Skidor. Totalvinnarna, Söderhamn FF, ska använda pengarna till en resa med laget.

Årets upplaga av Älvstädar-SM samlade rekordmånga deltagare. Samtidigt så minskade den totala mängden uppsamlat skräp med drygt tio procent jämfört med föregående år. Det finns sträckor längs älvarna som tidigare har städats och den minskning av mängden uppsamlat skräp som var i år är en indikation på att de tillkommande mängderna skräp faktiskt minskar samtidigt som gammalt skräp lyfts bort. Det är i så fall en mycket glädjande utveckling.

​​- Jag är stolt över det vi gjort och oändligt glad över att fortum insett värdet i att driva och utveckla detta projekt långsiktigt, säger Mats Wesslén, VD, Städa Sverige.

​Skräpet som har samlats in sorteras i fyra kategorier: Brännbart, icke brännbart, miljöfarligt avfall och pantbart. Säckarna samlas vanligen in av kommunen men avfall som går att panta, främst tomflaskor, tar föreningarna hand om själva och kan därmed tjäna ytterligare pengar till sin förening.

-Vi som företag är stolta att i samarbete med Städa Sverige kunna genomföra något som både gynnar miljön utefter älvarna och som samtidigt gynnar ungdomsidrotten, säger Hans Rohlin, Fortum.


​Om Älvstädar-SM

Älvstädar-SM är ett samarbetsprojekt mellan energibolaget Fortum och idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige, som är landets största operativa miljöorganisation. Älvstädar-SM, som går av stapeln för fjärde året i rad, riktar sig till ungdomar som är aktiva i lokala idrottsföreningar längs med Dalälven, Klarälven, Ljusnan och Gullspångsälven. I årets Älvstädar-SM deltar över 2300 ungdomar från totalt 90 föreningar där 33 olika idrotter representeras. Genom att delta i Älvstädar-SM får varje lag en ersättning på minst 5000 kr för sin städinsats. Genom att delta har en förening dessutom chans att vinna 25 000 kr och fyra föreningar, en per älv, har möjlighet att vinna 10 000 kronor vardera .

Idrottsföreningarna som tävlar längs med Ljusnan

Alfta Gif Handboll, Arbrå Handbollsklubb, Bollnäs Simsällskap, IK Kometen, Färila BTK, Järvsö Bollklubb, Hedevikens IF Friidrott, Hedevikens IF Längdskidåkning, Svegs ryttarförening, Svegs IK Skidor, Söderhamns simsällskap, Söderhamn Ljusne Hockeyklubb samt Söderhamns FF.

För mer information kring Fortum och Städa Sveriges engagemang i Älvstädar-SM, vänligen kontakta:

Per-Oscar Hedman, Presschef, Fortum, tel.070-214 75 45

Erika Svensson, Projektledare, Städa Sverige, 070-324 29 26

Fortums vision är att vara föregångare inom ren energi. Vi förser våra kunder med el, värme och kyla samt andra energilösningar som förbättrar livet idag och för framtiden. Redan idag är 64% av vår elproduktion CO2-fri. Våra huvudmarknader är Norden och de baltiska länderna, Ryssland, Polen och Indien. Under 2015 sysselsatte vi cirka 8 000 energispecialister och vår omsättning uppgick till 3,5 miljarder euro. Fortums aktie är listad på Nasdaq Helsinki. www.fortum.com