Städa Sverige, idrottens miljöorganisation har i många år drivit strandstädning på nationell nivå tillsammans med lokala idrottsungdomar. Över 1 000 ungdomar har redan deltagit i städningar i Bohuslän och nu i helgen kommer kuststränder i Landskrona, Lomma, Kävlinge Malmö att städas.

Den nödvändiga städningen arrangeras för åttonde året i rad av Städa Sverige och möjliggörs av sponsorer runt om i landet. Städningen genomförs i samarbete med kommuner, näringslivet samt idrottsklubbar och deras engagerade ungdomar.

-Det fina är att det här är ett miljöarbete på riktigt där ett gemensamt engagemang för en bättre närmiljö och ett hållbart Sverige skapas. När andra pratar arbetar idrottsungdomar för att tillsammans nå gemensamma mål, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

Projektet går ut på att få så många idrottsföreningar runt om i Sverige som möjligt att mot en ersättning till klubbens eller lagets kassa städa en bestämd kuststräcka. Förutom att det ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.

Totalt finansierar Alfa Laval fem städningar i Skåne: I Malmö städar Evergreen Cricket Club, i Landskrona städar Landskrona Ridklubb, i Kävlinge städar simklubben Lödde och i Lomma städar Lomma Basketbollklubb och Bjärred Volleybollklubb.

Med idrottsungdomarnas hjälp har enorma mängder skräp längs Sveriges kust städats bort under årens lopp. Under rekordåret 2014 plockade drygt 5 000 städande idrottsungdomar upp totalt cirka 80 ton skräp längs den svenska kusten.

-Det här är ett bra sätt för idrottsungdomar att få in pengar till sin idrott, samtidigt som de gör en miljöinsats. Det känns helt rätt för oss att stötta detta lovvärda initiativ, säger Peter Torstensson, Informationsdirektör på Alfa Laval.

För ytterligare information, kontakta:
Mats Wesslén, VD Städa Sverige, mob: 070-588 49 88, mail: mats.wesslen@stadasverige.se

Städa Sverige är en av idrottsrörelsen helägd ideell organisation där ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. I snart 30 år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Mest välkänd är städningen längs Sveriges vägar med ca 1 300 ton upplockat skräp per år.