Årets Älvstädning, som involverade nära 150 idrottsföreningar längs med älvarna där Fortum har sina vattenkraftverk, har nu avslutats med stor framgång. Sedan projektet startade 2013 har det inte bara bidragit till en renare natur, utan också till att stärka den sociala hållbarheten i lokala föreningar. För pengarna som ungdomarna får för insatsen ska många idrottsdrömmar nu uppfyllas.

Insatsen har sedan start resulterat i att över 300 ton skräp har samlats in, vilket är ett tydligt bevis på vad som kan uppnås när människor går samman för ett gemensamt mål. Bland de mer ovanliga fynden i år var två toaletter som Brunflo P13 hittade längs sin städsträcka vid Storsjöns strand. En tydlig påminnelse om vikten av att fortsätta detta arbete för att hålla våra vattendrag rena.

– Det är viktigt att vi tar hand om våra svenska älvar och håller dem fria från skräp. Tack vare älvarna får vi vattenkraften, som står för hälften av Sveriges elproduktion och är en viktig fossilfri energikälla som behövs i Sveriges klimatomställning, säger Peter Strannegård, VD Fortum Sverige. 

En av de främsta faktorerna bakom projektets framgång är det starka samarbetet mellan Städa Sverige, Fortum och de lokala föreningarna. Fortums engagemang har varit avgörande för att möjliggöra det omfattande arbete som krävs för att hålla älvarna rena. Utöver att bidra till miljön får föreningarna också ett ekonomiskt stöd som går tillbaka till deras verksamhet, vilket är ovärderligt för många klubbar. För vissa föreningar är detta stöd särskilt viktigt, som en föreningsledarna uttryckte:

– Vi har många nyanlända killar som spelar i laget och som ej kan betala deltagaravgifter osv. Därav är detta uppdrag extra värdefullt för oss så att de kan spela fotboll, trots att de är 15, 16 eller 17 år, säger Magdalena Skogberg, Tunabro IF.

Björn Ferry, OS-guldmedaljör i skidskytte och ambassadör för Älvstädningen, deltog likt tidigare år under städdagen i Östersund. Han framhåller att projektet inte bara bidrar till en bättre miljö, utan också stärker den sociala hållbarheten inom föreningslivet.

– Att delta i Älvstädningen är en fantastisk möjlighet för ungdomar att bygga gemenskap och samhörighet utanför idrottsarenan. Det skapar starkare band inom laget och ger ungdomarna en chans att verkligen göra skillnad för miljön, säger Björn Ferry.

Utöver städplockning bjöds det i Östersund på fika och aktiviteter som skidskytte och magnetfiske, vilket uppskattades av både älvstädare och allmänhet. De många leendena och skratten vittnade om den glädje och gemenskap som projektet skapar.


Älvstädningen visar tydligt kraften i gemensamma insatser för en hållbar framtid, där både miljö och samhälle drar nytta av arbetet. Genom att kombinera miljöengagemang med socialt ansvar har Städa Sverige och Fortum skapat ett projekt som inte bara gör gott för vår planet, utan också för de människor som lever på den.

Projektet har fått stor medial uppmärksamhet, bland annat här:
Sveriges radio

TV4 Efter fem

SVT Jämtland

Östersunds Posten