Haninge kommun och Städa Sverige har i flera år arbetat tillsammans för att skapa möjligheter för lokala idrottsungdomar att städa naturen i sina egna kvarter. På måndag är det åter dags för cirka 350 skräpplockande idrottsungdomar att ta sig an 16 olika områden i projektet Städa Haninge.

Länge har vi kunnat läsa rapporter om att nedskräpning skapar otrygghet, mer nedskräpning och i vissa fall även skadegörelse. Ett steg för att motverka detta kan vara att aktivera lokala idrottsungdomar i kampen mot skräpet. En ungdom som har plockat skräp i tre timmar slänger inte sitt eget skräp på marken i första taget.
– Därför är det mycket värdefullt att Haninge kommun väljer att samarbeta med Städa Sverige och satsa på ungdomarna och deras kommun även i höst, säger Åsa Berg, projektledare på Städa Sverige.

Städningen måndagen den 30 augusti kommer att utföras av 16 grupper från 10 lokala föreningar. Det är aktiva idrottsungdomar inom klättring, handboll, gymnastik, taekwondo, ridning, fotboll och innebandy samt ungdomar från en lokal scoutförening.

Alla kan vara med

När ungdomarna städar naturen med sina lag så tjänar de också pengar till sin lagkassa. Pengarna används ofta till att subventionera kostnader så att alla ska kunna delta på cuper och träningsläger. Men även matchtröjor och overaller köps in. Det gjorde exempelvis innebandyföreningen IK Malmen för sina intjänade pengar vid ett tidigare städtillfälle:
– Vi spelar innebandy och är ett lag där spelare med alla typer av handikapp kan vara med och ha roligt. Vi behöver verkligen matchtröjor då vi fått många nya spelare, skrev de då.

Fin samverkan inom kommunen

Haninge kommun har under året axlat en större roll i det gemensamma samarbetet för ett städat Haninge:
– Det är att kul att se att våra idrottsungdomar bidrar till en hållbar, snyggare och tryggare kommun i Städa Sverige-projektet, samtidigt som de får bidrag till lagkassan. Projektet visar på en fin samverkan inom kommunen men också tillsammans med våra externa partners, säger Jörgen Haaf, verksamhetschef i Haninge kommun.

Varje förening startar med att städa sitt tilldelade område klockan 17.00 på måndag den 30 augusti. Städningen pågår fram till cirka 20.00.

Lag från följande föreningar medverkar i Städa Haninge i augusti

MHM Klätterförening, Taekwondo Klubb Viking, Haninge Handbollsklubb, Handens Scoutkår, Vega FC, IK Malmen, Tungelsta Ridklubb, IFK Haninge, Vendelsö Gymnastikförening och Haga Haninge Basket