Göteborg fyller 400 år i år och i och med det får drygt 400 lokala idrottsungdomar bli miljöhjältar genom att rensa områden i hamnen och dess inlopp från skräp. Ungdomarna gör gott och får gott tillbaka i form av en ersättning till lagkassan. Städningen sker lördagen innan firandet startar, den 27 maj, på initiativ av idrottens miljöorganisation Städa Sverige i samarbete med utvalda partners som alla verkar i hamnen.

Göteborgs hamn är Skandinaviens största hamn och en port till världen för både stora delar av svensk industri och för hundratusentals båtresenärer. Dess inlopp har dessutom många fina promenadstråk där det rör sig mycket människor. Hamnen kan sägas vara en pulsåder i Göteborg, en stad som i år fyller 400 år och firar detta stort i början av juni.

Tillsammans med ett antal företag kommer Städa Sverige och lokala idrottsungdomar därför att göra det skräpfritt och extra fint längs denna hamn och dess inlopp innan jubileumsfirandet drar i gång! Den 27 maj kommer uppemot 400 ungdomar i 19 idrottsföreningar- och lag att städa var sin sträcka i området.

Företag som verkar i hamnen gör det möjligt

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige står bakom städningen tillsammans med Göteborgs Hamn, Göteborg Energi, Renova, Vasakronan, APM Terminals, Gothenburg RoRo Terminals och MIMAB. De vill genom samarbetet värna havet, miljön kring hamnen, agera i plastfrågan och samtidigt stödja föreningsidrotten i Göteborg.
– Vi vill att våra unga göteborgare ska få bra förutsättningar för att kunna hålla på med sina idrotter och ha en meningsfull fritid. Här ser vi att vi kan bidra till föreningslivet indirekt genom att vara med och finansiera Städa Sveriges projekt och samtidigt få det fint inför stadens 400-årsfirande, säger Malin Collin, vice VD, Göteborgs Hamn AB som är ett av företagen som möjliggör insatsen.

Idrottsungdomar tar ansvar

Plast i havet är ett välkänt miljöproblem. I över ett decennium har Städa Sverige organiserat städning utmed svenska kuster för att vara en kraft mot problemet.
– Det är allas ansvar att bidra och vårda vårt gemensamma hav och hindra ytterligare nedskräpning av havsmiljön och omkringliggande områden. Idrottsungdomarna som deltar tar ansvar och sprider goda ringar på vattnet till allmänheten och sin omgivning, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Städning bidrar till gemenskap och hälsa

Föreningarna och lagen som deltar får en föreningsersättning som de kan använda till att förverkliga sina drömmar om allt från cuper och läger, till nya lagkläder. Ersättningarna bidrar många gånger till att alla kan ha råd att vara med.
– Ett starkt föreningsliv bidrar till många positiva effekter som gemenskap, hälsa, tillhörighet och mångfald. Våra partners ska vara stolta som är med och bidrar till detta, säger Mårten Heslyk.

Jubileumsstädningen genomförs den 27 maj mellan klockan 10 och 13. De 19 föreningar och lag som deltar städar varsitt på förhand angivet område. Däribland en dykförening som kommer plocka upp skräp från havsbotten utanför Carnegiekajen alternativt Sannegårdshamnen, beroende på vad vädret tillåter. Välkommen att komma dit och se vad man hittar på botten!

Göteborgs Stadsmiljöförvaltning hjälper till genom att plocka upp skräpsäckarna efter avslutad städning.

Se lista här på vilka som deltar och var de städar.

Kontakt:
Mårten Heslyk, projektledare
070-819 20 64
marten.heslyk@stadasverige

Visste du detta om Göteborgs hamn?
  • Totalt passerar nära 30 procent av Sveriges utrikeshandel via Göteborgs hamn.
  • Årligen ankommer eller åker 765 000 passagerare från hamnen.
  • Till Göteborgs hamn anlöper cirka 6 000 fartyg per år. Det är tankers, ro-ro fartyg, containerfartyg, bulkfartyg, färjor, kryssningsfartyg och olika arbets- och servicefartyg.
  • Ungefär 22 000 människor beräknas jobba i hamnen och alla företag som finns där.
  • 40 miljoner ton gods hanteras varje år i hamnen och fördelningen lastat/lossat är ungefär 50–50.
  • En tjugofotscontainer är 6,1 meter lång. 2022 gick 885 000 containrar över kaj i Göteborgs hamn. Ställer man alla dessa containrar på rad blir det en 540 mil lång rad. Det motsvarande distansen från hamnen till USA:s nordöstra kust eller till västra Kina.
  • De största fartygen som anlöper hamnen är bland de största i världen. Däribland Madrid Maersk som är 400 meter lång och 60 meter bred. De största skeppens storlek är anpassad efter Suezkanalens begränsningar i första hand. Fartyg i den här storleken kan lasta strax över 20 000 containrar.