På året första dag 2018 städar idrottsungdomar runt om i landet upp efter nyårsfirandet. Det är miljöorganisationen Städa Sverige som har dragit igång ett landsomfattande projekt – Nyårsstädning 2018. Projektet går ut på att ett antal idrottsföreningar på nyårsdagen städar områden som blivit nedskräpade under nyårsfirandet.

Bakgrunden till projektet är att nedskräpning på nyårsnatten är omfattande och förskräckande. Det här har Städa Sverige, som fyller 30 år 2018, tagit fasta på. Städa Sverige är Sveriges största operativa miljöorganisation som varje år organiserar tiotusentals ungdomar som städar i olika sammanhang. Ungdomarna får samtidigt bidrag till sin idrottsverksamhet.

– Det fina är att det här är ett miljöarbete på riktigt där ett gemensamt engagemang för en bättre närmiljö och ett hållbart Sverige skapas. När andra pratar arbetar idrottsungdomar för att tillsammans nå gemensamma mål, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

Nyårsstädningen sker bland annat i Uppsala, Umeå, Landskrona, Åhus och Östra Göinge. I Skåne sker städningarna i samband med de traditionella nyårsdoppen. Landskrona Ridklubb städar på Borstahusens strand där det tas nyårsdopp, Kristianstad Sportdykarklubb genomför en dykstädning vid Åhusbryggan den 6e januarui och Östanå IF i Östra Göinge städar vid Helgeån där det också nyårsbadas.

Städningen möjliggörs av sponsorer runt om i landet – såväl offentliga som privata – och genomförs i samarbete med kommuner, näringslivet samt idrottsklubbar och deras engagerade ungdomar.
Projektet går ut på att få så många idrottsföreningar runt om i Sverige som möjligt att mot en ersättning till klubbens eller lagets kassa städa ett bestämt område. Förutom att det ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörele.

För ytterligare information, kontakta:
Mats Wesslén, VD Städa Sverige, mob: 070-588 49 88, mail: mats.wesslen@stadasverige.se

Om Städa Sverige
Städa Sverige är en av idrottsrörelsen helägd ideell organisation där ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. I 30 år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Mest välkänd är städningen längs Sveriges vägar med cirka 1 300 ton upplockat skräp per år.