I helgen gick årets startskott för Städa Sveriges Städa Kust-projekt med städning från Strömstad till Höganäs. Miljöinsatsen genomförs för tolfte året i ordningen. Prognosen lutar åt att drygt 1 600 gula säckar med skräp fylls av de 87 deltagande idrottslagen- och föreningarna i denna inledande städomgång.

Mer än 2 000 idrottsungdomar och ledare städade i den första sekvensen av Städa Kust 2021. Drygt 1 600 gula säckar med skräp är det beräknade resultatet, baserat på de städrapporter som kommit in. Bland skräpet som hittades under premiärhelgen dominerade plast i olika former. Enligt de analyser* som gjordes stod plast för nästan hälften av det insamlade skräpet. Situationen med pandemin har också medfört att en hel del munskydd plockades upp av föreningarna under helgen.

Städa Kustpremiär 2021 graf skräpanalys

* Grafen visar skräpfördelning i procent utifrån de skräpanalyser som gjordes under den 10 april 2021, från Strömstad-Höganäs.

Föreningsaktivitet som lockar fler

Redbergslids IK F06/07 var en av de medverkande föreningarna och de städade Smithska Udden i Göteborgs kommun. Bara de fyllde drygt 20 säckar med skräp såsom fimpar, snus, glas, påsar, repstumpar, ett balkongräcke, järnspett, trasigt grillgaller och kapsyler.

Behovet av kuststädning är fortsatt väldigt stort. Inte bara för miljön, utan också för just föreningarna som tjänar välbehövliga pengar på sin medverkan. Många föreningar står därför på kö för att städa. För Redbergslids IK F06/07 var städningen givande av många anledningar.
– Att städa var roligt och viktigt! Vi hade en superfin dag tillsammans ute i vacker miljö, en miljö som nu dessutom är renare. Många av de vi mötte uttryckte enorm uppskattning och pepp för vad vi gjorde. Ersättningen blir ett bidrag till nya matchställ, säger Eva Jakobsson, tränare i laget.

Strandens Dag i sikte

Städningen utav kusten fortsätter under vår och sommar och avslutas under september i samband med Strandens Dag den 18 september, en dag då över 1 miljon deltagare städar stränder över hela världen genom initiativet International Coastal Cleanup Day. Städa Sverige välkomnar nu fler partners som vill vara med och stötta så att fler föreningar som står på kö får chansen att vara med här i Sverige.
– Det blir ett så oerhört fint resultat när idrottsungdomar får städa kusten. Vår dröm är att i september kunna städa stränder med föreningar i alla Sveriges kustnära kommuner, och vi hoppas att näringslivet sluter upp med oss för att förverkliga den drömmen, säger Mårten Heslyk, projektledare för Städa Sverige.

Städhelgen gjordes möjlig tack vare kommuner längs kusten, Västkuststiftelsen, Pantamera, Länsförsäkringar Göteborg & Bohuslän samt Hogia.

Tips!
Många unga miljöhjältar uppmärksammades i media!
Ta del av inslag och artiklar här >>

För ytterligare information, kontakta:
Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige, mobil 070-819 20 64, marten.heslyk@stadasverige.se
Anton Hedlund, Projektledare Städa Sverige, mobil 070-683 08 73, anton.hedlund@stadasverige.se