I helgen gick startskottet för årets Älvstädning då idrottens miljöorganisation Städa Sverige och energibolaget Fortum städade längs Ljusnan tillsammans med OS-medaljören och Städa Sveriges ambassadör Björn Ferry. Städningen utfördes av 15 föreningar, från Hede i norr ner till Ljusne där Söderhamns dykarklubb bland annat hittade allt från en trehjuling till en fläktmotor på bottnen. Totalt samlade alla föreningarna utmed älven in runt 2,7 ton som inte längre ligger ute i naturen eller på älvbottnen.

Den här helgen fortsätter städningen i Dalälven där drygt 890 idrottsungdomar och -ledare kommer att städa utmed älvstränderna. Deltagarna kommer från 35 föreningar i 16 kommuner utmed Dalälven, från Älvdalen i norr till Älvkarleby i söder.

– Helgens insats i Ljusnan där vi städade ihop nära 3 ton skräp gör en enorm skillnad för närmiljön i dessa kommuner, säger Mats Wesslén, VD för Städa Sverige. Han lyfter särskilt fram vikten av dykstädningarna som görs under helgerna – Häromåret hittade vi ett 40 tal tunnor med olja vid dykstädningen i Dalälven. Ett sådant fynd gör ju en oerhörd skillnad för vattenkvalitén i älven, och i förlängningen Östersjön.

Mer än 9000 ton skräp slängs i naturen varje år i Sverige, något som skadar både naturen och djurlivet. Sedan initiativet Älvstädningen startade 2012 har totalt 147 ton skräp plockats upp av 8700 ungdomar.

Årets Älvstädning avslutas nästa helg då det blir städning av Klarälven och Gullspångsälven.

Fakta om Älvstädningen
Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag. Under tre helger sensommaren 2018 plockar föreningarna skräp på utvalda sträckor utmed Dalälven, Ljusnan, Klarälven och Gullspångsälven. Alla föreningar som deltar får ekonomisk ersättning för sitt arbete.

För ytterligare information, kontakta:
Mats Wesslén
VD Städa Sverige
070-588 49 88
mats.wesslen@stadasverige.se

För förfrågningar om städningarna i Leksand och Borlänge 25 augusti samt i Leksand och Insjön 26 augusti, kontakta:
Josefin Ydringer
projektledare
070-510 14 31
josefin.ydringer@stadasverige.se