Torsdagen den 23 augusti bjöd Städa Sverige in medlemmar, partners och vänner till firande av sitt 30-årsjubileum. Det blev en härlig eftermiddag där både ungdomar, idrotten och miljön uppmärksammades.

År 1988 bildades idrottens miljöorganisation Städa Sverige. Idrotten, ungdomar och miljö har därefter varit centralt i verksamheten och det lyftes då Städa Sveriges 30 år firades med medlemmar, partners och vänner, under eftermiddagen den 23 augusti ute på Bosön, Lidingö.

Efter en tempofylld inledning med gymnastiska trickingkonster, tog ett fullspäckat program vid under ledning av sportjournalisten Robert Tennisberg. Städa Sveriges ordförande Bengt Jönsson och VD Mats Wesslén fick inledningsvis svara på några frågor om Städa Sveriges verksamhet och båda uttryckte stor stolthet över verksamheten.

Tricking, partners och ambassadör Louise Karlsson. Foto: Mikael Widén

Ambassadörerna

Idrottsstjärnorna och Städa Sverige-ambassadörerna Louise Karlsson och Björn Ferry var båda gäster på scen. Louise, som bland annat har ett VM-guld i simning från 1997, berättade bland annat om hur målmedvetenhet tog henne till framgångar i bassängen. Även om det inte alltid var roligt att träna klockan 5 på morgonen, så missade hon ändå aldrig ett pass eftersom det skulle inneburit ett pass mindre än konkurrenterna. Numera jobbar Louise som sponsoransvarig på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, men simmar gör hon gärna på fritiden. Ofta i öppet vatten. Där har hon själv kunnat uppleva problemet med skräp i havet, och det är något som bidragit till hennes engagemang som kustambassadör för Städa Sverige – hon vill vara med och ta hand om våra vatten.

Från skidskytten Björn Ferry fick gästerna bland annat höra om den gången han stått redo i startfållan, bara för att sekunder innan start upptäcka att geväret saknades. Koldioxidbantaren Ferry delade också med sig av sitt första tips mot att bli lite mer klimat- och miljövänlig:
– Om du ska gå på en vanlig diet och tappa några kilon så måste du först ställa dig på vågen för att veta vart du börjar. På samma sätt måste du börja se vart du står för att kunna minska dina utsläpp.

I en tid där både klimatförändringar och skräp i naturen hotar, är Björn Ferry ändå optimistisk:
– Jag tror på människan. Jag tror att om vi bara kan fokusera på de miljöproblem som finns och komma samman, så kommer vi att klara det här. Som det här med plast i haven, sa han.

Partners och miljöministern

Städa Sverige har över 500 partners som möjliggör alla de städuppdrag som föreningar utför. Representanter från tre av dem – Madeleine Brehmer från Sabis, Johan Englund från Fortum och TorBjörn Nilsson på Kungälvs Kommun – deltog i en paneldebatt om hållbarhet och goda samarbeten.
– Städa Sverige är en proffsig aktör som vi trivs väldigt bra med, och de har bra kunskap om skräp och om hur man jobbar med idrottsungdomar. Genom Älvstädningen gör vi något bra för miljön och kan komma närmare lokalbefolkningen på de platser där vi är verksamma med vår vattenkraft, sa Johan Englund, kommunikationschef på Fortum.

Miljöminister Karolina Skog (MP) gästade också 30-årsfirandet, och talade allvarligt om bland annat problemet med plast i naturen:
– Forskare har hittat plast i alla vatten i alla världsdelar. I sjöar. I hav. I floder. Det går rakt in i magen hos åtminstone mig, sa hon.

Samtidigt lyfte hon tacksamt det engagemang som finns i kampen mot skräpet, från bland annat Städa Sverige:
– Städa Sverige har ju jobbat väldigt länge med nedskräpningsfrågan, och ni var bland de första. Samtidigt som problemet med skräp har ökat, har också intresset ökat för att jobba mot skräpet. Nu är det nästan som en folkrörelse.

Föreningar och idrottsungdomar

Såväl en fäktförening och en basebollförening fanns på plats och berättade om sina erfarenheter av städning. En extra hyllning gick därefter till Ankarsrums Orienteringsklubb, som också de närvarade. Klubben har nämligen deltagit i Städa Sverige-städningar ända sedan starten – alltså 30 år i sträck. Hedervärt arbete som lett till att de plockat drygt 160 ton skräp och fått in cirka 400 000 i klubbkassan. För sin långa, trogna tjänst belönades klubben nu av Städa Sverige med en bonus på 5 000 kronor till sin verksamhet.

Utdelning till medlemmar

Städa Sverige är en ekonomisk förening med 43 idrottsförbund som medlemmar. Dessa fick också stå i centrum när de fick ta emot en check på 11 600 kronor vardera. Detta då Städa Sverige som en del i firandet av våra framgångsrika 30 år beslutat om en ekonomisk utdelning till våra medlemmar. En utdelning som önskas gå till att utveckla ungdomsverksamheten i respektive förbund.

Fler uppdrag, nya mål

Efter vårt firande på Bosön fortsätter jubileumsåret med städinsatser runtom i hela landet, med många föreningsuppdrag, många deltagare och hög aktivitet. Och när Städa Sveriges VD Mats Wesslén avrundade vårt 30-årsevent, så var det med höga ambitioner för framtiden:
– Kön för att få vara med och städa är lång, så vi behöver öka finansieringen med hjälp av partners. Och vi behövs mer än någonsin, dels för att kunna städa upp skräpet, dels för att få igång ett hållbarhetstänk hos ännu fler ungdomar. Nu har vi 10 000 ungdomar per år i våra projekt. Visionen är 100 000 ungdomar i städning per år!

Tack!

Städa Sverige tackar alla som närvarade på vårt jubileumsevent på Bosön. Ni bidrog stort till att göra vårt 30-årsfirande till en minnesvärd eftermiddag.
Vi skickar också ett stort till alla partners, idrottsföreningar och vänner som på något sätt bidragit till verksamheten under 30 år. Tack!

Två ungdomar fäktas.
Ungdomar från En Garde Fäktförening i Solna fick gå en kort match inför gästerna, innan de berättade om betydelsen av en föreningsersättning för städning.

 

Basebollspelare från Karlskoga Bats
Basebollspelare från Karlskoga Bats delade med sig av hur de genom städuppdrag lärt sig om skräp i naturen och hur de nu absolut inte skräpar ned själva.

Foto: Mikael Widén