Göteborgs Stad och Städa Sverige upprepar succén från förra året och arrangerar Fimpkampen även i år. Den 14 och 15 augusti gör ett tiotal lag från ungdomsidrotten i Göteborg en städinsats i centrala Göteborg. Eventet kallas Fimpkampen, och är ett städevent i syfte att belysa problematiken med fimpar.

Fimpar står för 70 % av allt skräp per tio kvadratmeter och är med råge det vanligaste skräpföremålet i Göteborgs stadsmiljö.

Målet är att städa upp allt skräp i närområdet och samtidigt få igång en dialog med göteborgarna och sprida kunskap om nedskräpningens, och framför allt fimparnas, skadliga påverkan på miljön.

Envis kamp mot nedskräpningen

Namnet på eventet – Fimpkampen – är en både en blinkning till idrotten och en symbol för Göteborgs Stads förebyggande arbete mot nedskräpning. Under de två dagar Fimpkampen pågår kommer ett tiotal lag med ungdomar från olika lokala idrottsföreningar att gå på skräpjakt utspritt i centrala Göteborg. Start och mål för Fimpkampen är Millenniumplatsen.

– Vi är väldigt glada för att kunna bidra till att sätta fokus på nedskräpningen i Göteborg på ett annorlunda sätt. Förutom att bli lokala miljöhjältar och utbildas i hållbarhet, får deltagarna också en värdefull slant till respektive lagkassa. Vi hoppas att det här eventet gör att fler får upp ögonen för de problem som fimpar och annat skräp skapar och mindre skräp på sikt, säger Mårten Heslyk från Städa Sverige.

Event med mycket win-win

– Fimpkampen är ett event med mycket win-win. Genom samarbetet med Städa Sverige stöttar vi den lokala ungdomsidrotten, vilket känns extra viktigt i år med tanke på förlorade inkomster till föreningar, göteborgarna får en vackrare stadsmiljö och vi får ett naturligt forum för att prata nedskräpning med göteborgarna. Vi hoppas och tror att fler vill göra rätt om de känner till fimparnas effekt på miljön, säger Ulrika Barkman, projektledare på park- och naturförvaltningen.

  • Tid: 14 och 15 augusti kl 13-15:30
  • Plats: Millenniumplatsen vid Stora Teatern, Göteborg

Lag från följande föreningar medverkar: BK Heid, IF Mölndal, Kviberg HK, Lindome Basket, Lindome GIF, Mölndal IBF, Partille IF, SIK Delfin, Utbynäs SK, Öjersjö IF.

Kontakt

Park- och naturförvaltningen
Ulrika Barkman, Planeringsledare, park- och naturförvaltningen
Tel. 031-365 59 72, e-post: ulrika.barkman@ponf.goteborg.se

Städa Sverige
Mårten Heslyk, projektledare, Städa Sverige
Tel. 0708-19 20 64, e-post: marten.heslyk@stadasverige.se