I helgen går starten för Älvstädningen som under två helger omfattar totalt fem svenska älvar. I år beräknas drygt 2 500 idrottsungdomar plocka upp mer än 25 ton skräp. Årets städning är viktigare än vanligt då föreningarna på grund av den pågående pandemin är i behov av tillskott i klubbkassan. Samtidigt kan svenskarnas ökande semestrande hemma i sommar ha lett till ökad nedskräpning.

Premiären för Älvstädningen, som arrangeras av idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige för åttonde året med Fortum som partner, sker kommande helg i Indalsälven och Ljusnan med OS-guldmedaljören och Städa Sverigeambassadören Björn Ferry i spetsen. Helgen därefter städas Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. Totalt medverkar ungdomar från 100 föreningar från 35 kommuner längs de fem älvarna.
– Sedan starten 2013 har cirka 200 ton skräp hittills plockats längs och i älvarna. Att det har gett resultat visar sig av att mängden faktiskt har minskat något de senaste åren. I sommar har betydligt fler än vanligt semestrat på hemmaplan och vi hoppas att det inte har lett till mer skräp i naturen, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Mikroplastprover och många föreningar

Fram till förra året fokuserade Älvstädningen enbart på skräp som syns, men vid förra årets städning tog ungdomarna för första gången även vattenprover. Dessa visade på förekomst av mikroplaster i tre av de älvar som städades – Ljusnan, Gullspångsälven och Dalälven. Vattenprovtagningen för mikroplast fortsätter i år. Det är ingen vetenskaplig forskning utan ambitionen är att prover tas från samma ställe över tid för att se hur resultaten utvecklas.
– För många föreningar är det en årlig tradition att delta i Älvstädningen. I år är det extra viktigt för dem att få möjlighet att tjäna pengar till lagkassan då deras vanliga intäkter från att till exempel arrangera cuper och tävlingar eller försäljning från dörrknackning har gått förlorad under pandemin. Vi erbjuder därför extra många föreningar städuppdrag i år, säger Katarina Ridderberg.

Coronasäkrad städning

Upplägget för städningen anpassas utifrån den rådande situationen. Inga gemensamma samlingar för start eller avslut för städningen kommer att förekomma och som vanligt städar föreningarna i mindre grupper om två till tre personer uppdelade på olika älvsträckor. Alla deltagare är utrustade med handskar.

Älvstädningen äger rum helgerna 22-23 augusti och 29-30 augusti.

Se vilka föreningar som deltar utefter vilken älv och i vilken kommun i denna lista: Medverkande föreningar Älvstädningen 2020

För ytterligare information, kontakta:
Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 073-058 82 79, katarina.ridderberg@stadasverige.se
Mats Wesslén, VD Städa Sverige, 070-588 49 88, mats.wesslen@stadasverige.se