Över 100 000 fimpar plockades i helgen när idrottsungdomar, Göteborgs Stad och Städa Sverige gjorde gator och parker rena från skräp och fimpar i årets Fimpkamp. Trots närmare 30 graders värme gjorde 15 föreningslag utrustade med västar, handskar och plockare en värdefull miljöinsats i centrala Göteborg. Eventet kallas Fimpkampen, och är ett städevent i syfte att belysa problematiken med fimpar.

Målet var att städa upp allt skräp i närområdet och samtidigt få igång en dialog med göteborgarna och sprida kunskap om nedskräpningens, framför allt fimparnas, skadliga påverkan på miljön. Fimpar står för 70 procent av allt skräp per tio kvadratmeter och är med råge det vanligaste skräpföremålet i Göteborgs stadsmiljö. Mycket av fimparna som hamnar på marken åker sedan ned i kanaler och dagvattenbrunnar och vidare ut i havet.

Lärorikt konstaterande

I år vägdes dessutom allt skräp på plats och föreningslagen fick förutom drygt 22 kg fimpar ihop drygt 150 kg övrigt skräp som sorterades i brännbart och icke brännbart. En snabb överslagsräkning ger resultatet att det plockades närmare 110 000 fimpar.
– Alla som städar Sverige med oss konstaterar att fimpar finns i otaliga mängder och att de utgör ett stort miljöproblem. Här ser vi svart på vitt hur mycket fimpar det egentligen kan ligga på en enskild stads gator. 110 000 är vansinnigt mycket, och då är det ändå bara i delar av stan. Men nu har vi under några timmar gjort en värdefull insats för ett skräpfritt Göteborg, säger Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige.

Förutom papper och plast har även pandemin satt sina spår då lagen hittat mycket munskydd och våtservetter slängda runt omkring.

Kampen mot nedskräpningen fortsätter

Namnet på eventet – Fimpkampen – är både en blinkning till idrotten och en symbol för Göteborgs Stads förebyggande arbete mot nedskräpning. För Städa Sverige, som i 30 år engagerat en halv miljon skräpplockande barn och ungdomar inom idrotten, är Fimpkampen ett både viktigt och roligt event. Ett av de deltagande lagen var BK Heid P08/09:
– Det är verkligen en win-win-situation och oerhört meningsfull. Gator och parker blir städade på fimpar och snuspåsar och killarna pratade om att de aldrig kommer att börja röka och slänga fimpar eller annat skräp. I år fick vi också mycket glada och peppande tillrop från förbipasserande, säger Lotta Jacobsson, ledare i BK Heid P08/09.

Lag från följande föreningar medverkade i årets Fimpkamp: BK Heid, IF Mölndal, Kviberg HK, Lindome Basket, Lindome GIF, Mölndal IBF, Partille IF, SIK Delfin, Utbynäs SK, Öjersjö IF.

Kontakt

Städa Sverige
Mårten Heslyk, projektledare, Städa Sverige
Tel. 0708-19 20 64, e-post: marten.heslyk@stadasverige.se