Glasflaskor, raketer och allmänt skräpigt ute. Så kan årets första promenad summeras för många av oss. För att göra en insats mot nedskräpningen och sätta fokus på återvinning genomför Städa Sverige och Svensk Glasåtervinning åter i gång det nya året med gemensam Nyårsdagsstädning.

Precis som tidigare startar Städa Sverige det nya året med städning på Nyårsdagen och årets första dag 2022 är inget undantag. Idrottsungdomar från Umeå i norr till Malmö i söder är med i städningen som möjliggörs av Svensk Glasåtervinning. Deltagande föreningar tar därmed hem säsongens första värdefulla kronor till klubbkassan vilket bidrar till fler uppfyllda drömmar hos deltagande föreningar.

– Vilken fin start på det nya året! Det är härligt att föreningarna och ungdomarna är så pigga på att jobba på nyårsdagen. Deras insats är verkligen uppskattad av såväl invånare som kommuner, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

484 återvunna glasflaskor senast

Svensk Glasåtervinning organiserar insamling och återvinner glasförpackningar i Sverige. Nu står de åter bakom Städa Sveriges Nyårsdagsstädning.

Vid städningen Nyårsdagen 2021 samlade föreningarna in totalt 484 glasflaskor, som sedan kunde återvinnas direkt vid närmaste återvinningsstation (ÅVS) i stället för att göra skada för djur och natur. Förutom glas så dominerade fimpar, pappers- och plastförpackningar bland det skräp som föreningarna hittade.

Svenskar är annars bäst i världen på att återvinna glas – över 90 procent av alla glasförpackningar samlas in och återvinns. Detta vill man sätta fokus på genom Nyårsdagsstädningen:

– Vi på Svensk Glasåtervinning är glada över att samarbeta med Städa Sverige i städning på Nyårsdagen. Vi är duktiga på att återvinna glas i Sverige men tycker det här är ett bra sätt för att nå ännu högre i återvinningsgrad. Att vår nästa generation ungdomar är med och engagerar sig är viktigt på både kort och lång sikt, att de genom projektet också får en ersättning till klubbkassan tycker vi är en lysande kombination, säger Magnus Andersson, VD, Svensk Glasåtervinning.

Medverkande föreningar
IFK Umeå F15, i Umeå
Adolfsbergs IK P06, i Örebro
Önnereds Handbollsklubb P07, i Göteborg
Bulltofta IF, i Malmö

Kontakt
Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 073-058 82 79
Magnus Andersson, VD Svensk Glasåtervinning, 076-769 51 22