På fredag är det dags för årets upplaga av Schysst Sjöstad, där drygt 300 skolungdomar städar upp längs gator och i parker i Hammarby Sjöstad. En insats för både en renare närmiljö, och mot det globala problemet med plast i haven.

Schysst Sjöstad är ett samarbete mellan idrottens miljöorganisation Städa Sverige, fastighetsbolaget Fabege och tre skolor i området. I år är det även femårsjubileum, vilket firas med installationen av ett extra trappsteg i fisktrappan i Sickla sluss.
– Vi tyckte att det var viktigt att göra något speciellt för att uppmärksamma femårsdagen, och att göra något för djurlivet i Sjöstan kändes naturligt, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

Ända sedan projektets start år 2014 har tanken med det varit att föra samman lokala skolungdomar med näringslivet i enklare hållbarhetsprojekt.
– Vi vill uppmuntra ungdomarna att ta ett intresse i sin närmiljö, och även lära sig att ta hand om den och föra den kunskapen vidare. Precis som Fabege gör i sina kretsar, säger Wesslén.

Fullt ös vid fredag lunch
I år utförs Schysst Sjöstad nu på fredag den 14 september. Klockan 11.45 samlas skolungdomar från Fryshuset, Kulturama och Lilla Kulturama Danvikstull i Lumaparken för att – med Städa Sveriges gula säckar i högsta hugg – under några timmar städa upp plastförpackningar, cigaretter och annat skräp i sin stadsdel. Skräp som inte bara ser otrevligt ut där det ligger, men i annat fall riskerar att hamna i havet – där just plast och mikroplast redan är ett stort globalt miljöproblem. Sedan projektet startade har 5,3 ton skräp städats undan av Sjöstans skolungdomar.

Fakta Schysst Sjöstad
Schysst Sjöstad är ett samarbete mellan idrottens miljöorganisation Städa Sverige och fastighetsbolaget Fabege. Det genomförs tillsammans med olika skolor i området, det här året Fryshuset, Kulturama och Lilla Kulturama Danvikstull. Sedan starten har 5,3 ton skräp plockats upp.

För ytterligare information, kontakta:
Mats Wesslén
VD Städa Sverige
070-588 49 88
mats.wesslen@stadasverige.se

För förfrågningar kring städdagen 14 september, kontakta:
Josefin Ydringer
Projektledare
070-510 14 31
josefin.ydringer@stadasverige.se