På lördag är det Strandens Dag. Under fanan #städamera ger sig 2 000 ungdomar från 100 idrottsföreningar över hela landet ut för att städa totalt 300 kilometer strand- och kuststräckor, från Piteå i norr till Ystad i söder. Med det sätts ett nytt rekord, både i antal deltagare och städad strandsträcka. I år satsas också extra på att städa även under vattenytan.

Ungdomar över hela världen gör tillsammans en insats för våra hav och sjöar när de på lördag, under International Coastal Cleanup, Strandens Dag, ger sig ut för att samla och dokumentera skräp som ligger längst med våra stränder och kuster. Bakom det svenska initiativet står idrottens miljöorganisation Städa Sverige i samarbete med Returpack/Pantamera, Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, Sabis och Swedbank. Detta blir åttonde året i rad som Städa Sverige genomför Strandens dag.

Under Strandens dag förra årets hittade ungdomarna allt från fimpar till plastpåsar, mobiler och bildäck. Totalt samlade man in 25 ton skräp. Dokumentationen av det skräp man hittar är en viktig del av arbetet.

– Vi för statistisk över alla säckar vi samlar in och gör skräpanalyser på en del av våra städningar. Vi samlar statistiken och återkopplar till våra partners och kommuner. Detta för att se utvecklingen och för att kunna förhindra framtida nedskräpning, berättar Mats Wesslén, VD för Städa Sverige.

Ner på djupet
I år satsas lite extra på städningen under vattnet. Sex certifierade sportdykarföreningar städar under vattenytan vid publika platser så som under broar, vid bryggor och i hamnar. Det blir en spektakulär städning när man kan stå och titta på när dykarna kommer upp till ytan med sina fynd.

Pedagogisk poäng
Att det är idrottande föreningsungdomar som ger sig ut för att städa ger fler positiva effekter, och kanske den viktigaste av dem alla är att det etablerar ett beteende hos ungdomarna.

– Den 12-åring som en gång plockat skräp slänger aldrig mer skräp på marken. Dessutom får deltagande föreningar och lag ett bidrag till sin verksamhet samtidigt som de gör en värdefull insats för miljön och naturen, förklarar Mats Wesslén.

Pantamera engagerar sig för en renare miljö
Pantamera har haft ett mångårigt samarbete med Städa Sverige som 2016 förstärktes ytterligare med projektet #Städamera. Satsningen är en del i Pantameras engagemang för ungdomar, idrott och miljö, som passar bra in i de långsiktiga målen för att nå ökad återvinning. Pantamera är även instiftare till den ideella obundna stiftelsen Håll Sverige Rent som arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen och tar dessa frågor på största allvar.

– För oss är #Städamera ett initiativ som ligger helt i linje med våra värderingar. Ungdomar och idrott ligger oss varmt om hjärtat, samtidigt som projektet syftar till att öka medvetenheten kring miljöfrågor och vikten av återvinning, säger Sara Barthelson Riismark, kommunikationsansvarig Pantamera.

Föreningar och platser strandens dag

För mer information kontakta:

Mats Wesslen, VD, Städa Sverige
Tel: 0705-884 988

Sara Barthelson Riismark, kommunikationsansvarig Pantamera
Tel: 070-666 56 59