Måndagen den 31 maj ska det städas i Huddinge kommun. 380 idrottsungdomar kommer att städa både över och under ytan i projektet Städa Södertörn. 

Där det finns människor finns det skräp, det är ingen nyhet. Men även under ytan döljer sig skrot och skräp. Genom miljöprojektet Städa Södertörn kommer lokala idrottsaktiva att städa stora delar av Huddinge kommun – längs med cykelvägar, trottoarer, grönområden, parker, badplatser, bostadsområden och även under ytan vid Vårbybadet.

Stöd och engagemang av lokala aktörer

Genom ett stort engagemang från näringsliv och kommun får nu 18 lag från 12 idrottsföreningar i Huddinge möjligheten att göra en miljöinsats samtidigt som de tjänar pengar till sin lagkassa. Det är SFAB, Huge Bostäder och Spendrups Bryggeri tillsammans med Städa Sverige som arrangerar städningen, som är en del av projektet Städa Södertörn.
– Det är oerhört värdefullt när tre så stora aktörer visar ett lokalt engagemang, både för miljön och för de lokala idrottsungdomarna. Genom sin handling visar de att vi tillsammans med 380 idrottsungdomar kan göra skillnad, säger Åsa Berg, projektledare på Städa Sverige.

För företag

Gillar du upplägget där lokala ungdomar städar naturen kan du stötta verksamheten med köp av ett miljöpaket. Du kan också finansiera ett eget städprojekt.

Brobyggande samarbete mellan näringsliv och ungdomar

– Vi är glada över att kunna stötta Städa Sverige då deras arbete stämmer bra överens med viktiga frågor för oss. Dels har vi stort fokus på minskad nedskräpning och ökad återvinning, för en cirkulär resursanvändning. Dels har vi ett stort samhällsengagemang och har till exempel sedan många år tillbaka stöttat ungdomsbasketen i vårt initiativ Loka Heroes. Att vi nu kan kombinera detta känns mycket bra, säger Anna Lidström som är hållbarhetschef på Spendrups Bryggeri.

Intresset för att delta i städning i kommunen är stort. Många Huddingeföreningar står på kö hos Städa Sverige för att få städa sin lokala natur och tjäna pengar, och uppdragen till den 31 maj tillsattes fort. De 18 medverkande lagen ska städa på varsitt område i Huddinge.

Ett gemensamt arbete för framtida generationer

– För oss på SFAB är det en självklarhet att på olika sätt bidra till ett bättre och mer hållbart samhälle för kommande generationer. Därför är vi extra glada över att tillsammans med Städa Sverige kunna stötta lokala ungdomsföreningar samtidigt som vi tar hand om vår gemensamma miljö. Att ungdomarna dessutom får miljöutbildning gör att det känns som helt rätt projekt för oss att vara med på säger Cecilia Nordin, PR- och Hållbarhetsansvarig på SFAB.

Städningen i Huddinge är en del av det större projektet, Städa Södertörn. På sikt är målet att få med alla kommuner i Södertörn och företagare däri på en städning under en och samma dag.

Socialt hållbarhetsarbete

– Huges samarbetsprojekt är inriktade på aktiviteter för våra hyresgäster och särskilt fokus ligger på barn och unga. Våra samarbetsprojekt är en del av vårt sociala hållbarhetsarbete. Vi tycker det är viktigt att stötta föreningar i våra områden och att det samtidigt gör en insats för miljön, säger Åsa Molin, boendeutvecklare på Huge Bostäder.

Städstart för varje förening är klockan 17.00 på måndag den 31 maj. Städningen pågår till ca. 20.00.

Lag från följande föreningar medverkar:
Huddinge AIS, Huddinge Hockey, Stuvsta IF, Huddinge Handbollsklubb. Sörskogens IF. Huddinge Basket. Flemingsbergs United, Huddinge IF, Dykarklubben Putan. Drevvikens Dans och Gymnastikförening, Vårby Gård IF och Segeltorps IF.