Städa Sverige delar årligen ut ett ledarstipendium till en idrottsledare som gör stora gärningar i det tysta. I år har en enig styrelse röstat fram Ulf Brahm, Tanums IF, till priset. Nu är det också klart att Svenska Sportdykarförbundet är årets miljöförbund, för andra året i rad.

– Jaaa, det var Ulf ja.
Så inleder årets ledarstipendiat Ulf Brahm i telefonen när han slår en pling till Städa Sverige i februari. Så har han gjort varje år, de senaste tio åren. En trevlig påminnelse för oss på Städa Sverige om att våren är på gång och att det är dags att börja planeringen för städning utav Västkusten. Genom årens lopp har Tanums IF stått för en betydande del av Städa Sveriges städning på västkusten. De har själva samlat ihop mer än 600 gula säckar med skräp.

Trots att klubbstugan brann ned för några år sedan har Ulf oförtrutet varit en stark kraft i Tanums IF. Han har dessutom fungerat som en samordnande länk mellan Städa Sverige och Tanums kommun kring koordinering av sträckor och hämtning av insamlat skräp. Allt detta ligger till grund för att han utsetts till Städa Sveriges ledarstipendiat för 2019. Det är ett stipendium som går till en idrottsledare som gör stora gärningar i det tysta.
– Det känns väldigt kul och hedrande. Jag är väldigt stolt över det, säger Ulf.

Skapar miljöengagemang

Tanums IF är en flersektionsförening som sysslar med skidor, fotboll, taekwondo, gymnastik och friidrott. Städuppdrag utförs av flera av sektionerna. För Ulf har arbetet med städningarna bidragit till ett miljöengagemang. Både hos honom, hos föreningens aktiva och hos andra på orten:
– Visst har det blivit det. Man kan ju se hur mycket skräp som kommer in efter kusten, så det är både nytta och nöje om man säger så. Många frågar om och när det blir strandstädning och det är kul att det syns bra resultat på stränderna. Många ser hur fint det blir, säger han.

Städa Sveriges ledarstipendiat Ulf Brahm.

Ledarstipendiet på 10 000 kronor fick Ulf Brahm emotta av Mårten Heslyk, Städa Sveriges projektledare på västkusten, vid ett möte i förra veckan. Förmodligen kommer Ulf att använda stipendiet till att göra något roligt med sin hustru, som till vardags får stå ut med att dela sin make med Tanums IF. För föreningsengagemanget tar tid:
– Föreningslivet är ju mycket ideellt arbete och det är nog en halvttidstjänst i veckan jag lägger och lite mer. Tanums IF har som slogan att vi är en aktiv del av samhället, och då får man vara med och bidra så att ungdomar och andra har något meningsfullt att göra. Vi är många som jobbar, det är inte bara jag, men det gör folk nöjda och glada och det är roligt, säger Ulf.

Året miljöförbund 2019

Under Städa Sveriges digitala årsmöte denna torsdag avslöjades vilket 2019 års miljöförbund blev. Utnämningen från Städa Sverige går till det medlemsförbund i Städa Sverige Ekonomisk Förening som samlat flest unika deltagande föreningar i städningar i förhållande till antalet aktiva föreningar i förbundet. För andra året i rad gick titeln till Svenska Sportdykarförbundet. Totalt har de haft 13 unika föreningar som medverkat i Städa Sverige under året. De flesta har använt sin unika kompetens och städat under vatten, medan någon förening exempelvis har deltagit i vägstädning. Som årets miljöförbund får Sportdykarförbundet 25 000 kronor.
– Superroligt. Jag är väldigt stolt över våra föreningar men stort tack till Städa Sverige som gör det möjligt att våra föreningar får möjligheten att städa, säger Frida Linderoth, generalsekreterare på Sportdykarförbundet.

Närmast att hota om titeln var Svenska Dragkampförbundet och Svenska Konståkningsförbundet, som också haft många aktiva städande föreningar i förhållande till föreningsantal i sina förbund alltså. Städa Sverige Ekonomisk Förening har 43 idrottsförbund som medlemmar. Under 2019 utfördes knappt 30 procent av alla städuppdrag av dessa förbunds föreningar. Övriga föreningar som städat kommer från andra idrotter. Fotbollen är störst men också handbollen och innebandyn är stora. Tillsammans utgjorde alla en stark miljöfrämjande trupp om 16 105 idrottsungdomar och ledare som fyllde 27 000 säckar med skräp från naturen.

På översta bilden: Vattenstädning i Säveån med Dykarklubben Öckerödorarna under RenovaRöjet 2019. Dykarklubben Öckerödorarna var en av de dykföreningar som deltog 2019 och som gjorde Sportdykarförbundet till årets miljöförbund.