Omkring 13 ton. Så mycket skräp har idrottsungdomar plockat från svensk natur i år genom ett samarbetet med Städa Sverige, ICA och ICA Stiftelsen. Samtidigt har de 70 medverkande lagen fått dela på 527 000 kr för sin insats.

I år har det varit premiär för Städa Sveriges, ICA Stiftelsens och ICAs landsomfattande samarbete Klara, färdiga, städa!. Under några veckor i juni respektive september-oktober har idrottsföreningar på orter där ICA-handlare säljer ICAs miljökasse städat i sin närmiljö. Och det har gett gott resultat för miljön.

Hela 905 gula säckar har de 70 medverkande lagen fyllt med skräp, vilket motsvarar drygt 13 ton. Som alltid har det varit mycket skräp i plast, såsom förpackningar, frigolit och fimpar, men också mediciner, oljefilter och oljetunnor, fiskelinor och större metallskrot.
– Alla inblandade har stått för en konkret och verkligt värdefull miljösats. Extra roligt är att vi genom detta samarbete har kunnat aktivera många föreningar på orter där vi tidigare inte har städat, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Insatser runtom i hela landet

Städning har skett på orter från Kalix i norr till Ystad i söder, i 48 kommuner totalt. Gemensamt är att det på orterna finns en ICA-handlare som säljer ICAs egen miljökasse, ett mer hållbart alternativ. Städuppdragen utförs av handlarnas samarbetsföreningar. Totalt har 1 798 ungdomar och ledare deltagit i projektet detta premiärår. Utöver att de har fått nya miljö- och hållbarhetskunskaper, har de också fått en ersättning till sin lagkassa att använda för att förverkliga sina drömmar. Totalt delar de 70 föreningarna på 527 000 kronor.

Samhällsengagemang

För ICA innebär det här ytterligare en insats för en god morgondag. Projektet har engagerat 45 ICA-handlare.
– ICA-handlarna har historiskt alltid stöttat lokala idrottsföreningar. Det är fint att se att den klassiska sponsringen, som i sig är viktig, ibland också leder till samarbeten som har fler vinnare – som i detta fall närmiljön, säger Pinar Basaran, generalsekreterare ICA Stiftelsen.

LISTA: Klara färdiga städa! – 2019 handlare, föreningar, kommuner

KONTAKT
Josefin Warg, projektledare Städa Sverige, 070-549 04 94, josefin.warg@stadasverige.se
Pinar Basaran, generalsekreterare ICA Stiftelsen, 08-55 33 99 10, pinar.basaran@icastiftelsen.se