Till helgen kommer området kring Haga och Järntorget i Göteborg att storstädas av närmare 300 föreningsungdomar med ledare under Julstaden Göteborg. Startplats är Järntorget och det är idrottens miljöorganisation Städa Sverige , föreningslivet och Göteborg Stad som återigen tillsammans gör miljöprojektet Fimpkampen. 

På lördag och söndag kommer ungdomar och ledare att bege sig ut med säckar, handskar, plocktänger och plocka skräp. Förutom att bli lokala miljöhjältar och utbildas i hållbarhet, får deltagarna också en värdefull slant till respektive lagkassa. Projektet ingår i Göteborgs Stad Tänk-kampanj – som sedan 2005 har uppmanat göteborgare och besökare att vara rädda om Göteborg och slänga sitt skräp på rätt plats.

Resultat av Fimpkampen i somras.

Effekt på lång sikt

– När 250 personer går loss på en begränsad yta och plockar skräp samtidigt blir det sällsynt skräpfritt. Dessutom ger det effekt på lång sikt eftersom deltagarna lär sig att inte själva skräpa ned. Vi är mycket glada över att Göteborgs Stad väljer att göra denna konkreta hållbarhetsinsats med oss, och samtidigt bidrar till att lokala ungdomsföreningar får ett extra tillskott till lagkassan, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Event med win-win

– Fimpkampen är ett event med mycket win-win. Genom samarbetet  stöttas den lokala ungdomsidrotten samtidigt som göteborgarna får en vackrare stadsmiljö.  Vi hoppas och tror att fler vill göra rätt om de känner till fimparnas effekt på miljön, säger Mårten.

Totalt är 14 lag och trupper från 11 föreningar med under de två dagarna. De ska bland annat städa runt Järntorget och Haga. Fokus är på fimpar men allt skräp kommer plockas upp.

För mer information om städningarna kontakta:
Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige Tel: 070-8 19 20 64

Lag från följande föreningar medverkar: Lindome GIF, Lindome IBK, Göteborgs IK, BK HEID, IF Mölndal, Särökometerna, Backa HK, Qviding FIF, Hovås Billdal, Sandarna BK, Kvibergs HK