En av Sveriges bästa diskuskastare genom tiderna, Vanessa Kamga, brinner för att inspirera ungdomar. Som kvinna inom världseliten vill hon vara den förebild som hon själv hade velat ha som ung och aktiv. Nu axlar hon rollen som Städa Sveriges nya ambassadör.

I dag har Städa Sverige glädjen att presentera Vanessa Kamga som ny ambassadör för organisationen. Städa Sverige är idrottens miljöorganisation som jobbar för ett skräpfritt Sverige städat av inspirerade ungdomar. Och är det någon som kan inspirera ungdomarna ännu mer än vad de redan blir inspirerade när de städar Sverige, är det diskuskastaren Kamga. Med glädje och positivitet sprider hon god energi och lust till idrott omkring sig, såväl på friidrottsarenan som utanför.
– Jag älskar att idrotta och jag älskar känslan av att idrotta, och jag vill vara den förebild som jag själv saknade när jag var yngre. Både för tjejer överlag, men också som ung svart kvinna, säger hon.

– Sverige håller världsklass i kastgrenar sedan flera år och att Vanessa, Sverigeetta i diskus, teamar upp med oss i en ambassadörsroll är otroligt kul. Vanessa är en förebild på många plan. Inte minst hur hon engagerar sig i att få unga tjejer i att aktivera sig. Tillsammans kan vi sprida än mer liv och lust i den svenska ungdomsidrott som vi brinner för, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Från basket till friidrott

Länge var det på basketplanen som man hittade Vanessa, och kring basketen som drömmarna fanns. Men efter en utbrändhet i gymnasiet gjorde hon en nystart och fann sin väg in i friidrotten och kastgrenarna. Hon utvecklades snabbt och nu, efter åtta år som friidrottare, är hon landets just nu bästa kvinnliga diskuskastare. Hon har flera SM-guld i bagaget och ett personbästa på 61,65 m, vilket gör henne till Sverige-tvåa genom tiderna. I årets VM var hon snubblande nära final med sin trettonde plats och inför 2024 är målet att kvala in och bli uttagen till OS i Paris.

Inspirerar genom sin Kamgapower

Mellan träningen och tävlingar driver Vanessa det egna initiativet Kamgapower – som det heter ”för att jag heter Kamga och är jädrigt stark”, som hon säger med ett stort leende. Kamgapower är ett projekt som jobbar med inkludering, ungas självförtroende och träning. Där får framför allt unga tjejer såväl pepp till att idrotta som konkreta kunskaper såsom styrkeövningar.
– Jag vill kunna inspirera andra genom att berätta om min resa, mina upplevelser och verktygen som jag har fått på vägen. Jag vet hur mycket idrotten har gett mig och fortsätter att ge mig. Det är något jag vill att också fler ska ta del av, säger Vanessa.

Social och miljömässig hållbarhet

Genom Kamgapower, men också genom hennes föräldrars skolinitiativ i Kamerun, har livet hittills handlat mycket om att bidra till social hållbarhet för Vanessa. Att nu kombinera det med också miljömässig hållbarhet tillsammans med Städa Sverige, tycker hon känns riktigt roligt och värdefullt:
– Det känns kul och viktigt att göra ytterligare något som knyter an till föreningslivet. Jag tycker att Städa Sverige gör ett fantastiskt arbete som ger tillbaka till idrotten och jag vet hur mycket det betyder för föreningslivet. Att fler kan göra roliga saker tillsammans, att ungdomar rör på sig mer och att det håller kvar fler i idrotten längre. Och det är min hjärtefråga att få fler unga att idrotta, säger Kamga och fortsätter:

– Jag tycker att det känns jättejättekul och jag ser fram emot att lära mig av Städa Sveriges sätt att jobba med hållbarhet. Jag har varit och är väldigt engagerad i sociala hållbarhet. Nu får jag ytterligare en aspekt på hållbarhet och kan få många lärdomar av det, och det ser jag fram emot.

 

Fakta STÄDA SVERIGE

Städa Sverige ger uppdrag till ungdomsidrottsföreningar och -lag att plocka skräp i sin närmiljö. För sin insats får de en ekonomisk ersättning. Under 2023 har det renderat i omkring 8,7 miljoner kronor till idrotten. Pengar som går till exempelvis roliga läger, cuper och utrustning och ger möjlighet för alla att vara med. Samtidigt bidrar verksamheten årligen till att 20 000 stora gula säckar med skräp plockas från svenska utomhusmiljöer.
Svenska Friidrottsförbundet är ett av Städa Sveriges 41 medlemsförbund.

Fakta VANESSA KAMGA

Aktuell: Sverige-etta i diskus och ny Städa Sverige-ambassadör
Ålder: 25 år
Född: Vilhelmina, Lappland
Bor: Uppsala, Uppland
Klubb: Hässelby SK
Personbästa i diskus: 61.65
Världsranking: 25