I helgen var det start för ICA Maxi i Solna och Städa Sveriges nya samarbete då ett flertal ungdomar och  idrottsföreningar samlades för att städa och göra fint i sitt närområde. Målet var att göra Solna så gott som skräpfritt inom några timmar. Ambitionen är att skapa en lokal återkommande städdag varje år.

På Ica Maxi Solna har marknadschef Zandra Kronesäter länge känt en vilja att ge tillbaka något till samhället. Gärna något kopplat till barn och ungdomar och som samtidigt kan vara till nytta för Solna kommun. När hon upptäckte Städa Sverige – idrottens miljöorganisation fastnade hon direkt.

– Städa Sveriges filosofi känns helt rätt för oss. Vi vill ge en bra värdegrund till barn och unga och få dem mer medvetna om miljön. Om vi dessutom kan hjälpa föreningen lite på traven är det ett stort plus. Vi vill ju även att de mindre föreningarna ska få leva, säger Zandra.

Stort intresse med många vinnare

– Städa Sverige är idrottens miljöorganisation som ger idrottsföreningar- och ungdomar möjlighet att städa sina lokala närmiljöer samtidigt som de får ekonomisk ersättning till klubbkassan, säger Emil Blomqvist, marknadsansvarig. Totalt har vi, sedan 1988, samlat in 1,6 miljoner säckar skräp vilket i sin tur genererat 250 miljoner kronor i ersättning till de olika idrottslagen.

– Det här är ett jättebra sätt att engagera sina föreningar och aktivera dem i miljöfrågan, fortsätter Anton Hedlund, projektansvarig. Det är en positiv och konkret sponsring och vi är otroligt glada över vårt samarbete med ICA som kommer gynna både ungdomsidrotten såsom miljö, djur och natur här ute i Solna.

– Vi börjar i en mindre skala nu för att se om vi klarar av att mäkta med hela vägen ut, säger Zandra Kronesäter. På sikt hoppas vi kunna ta emot fler föreningar. Intresset är stort och jag hoppas att fler av våra ICA Maxi-butiker runt om i Sverige väljer att gå samma väg. Det vore en dröm som går i uppfyllelse!

Starten för ett skräpfritt Solna

Lördag 5 september var det så äntligen dags för samarbetet att gå av stapeln då de olika föreningarna samlades vid sina respektive städområden. Aktiviteten pågick mellan kl 09.00-12.00 och efteråt belönades man med gofika i fiffig take-away-kasse från ICA Maxi Solna.

Idrottsföreningar som medverkade: En Garde Fäktförening, AIK Innebandyförening, AIK Basket, AIK United, Råsunda IS, UIK fotbollsförening och Apollon FC.

[instagram-feed type=hashtag hashtag=”#städasolna”]

Kontakt:

Emil Blomqvist, Marknadsansvarig, 073-0466135, emil.blomqvist@stadasverige.se

Anton Hedlund, Projektansvarig, 070-6830873, anton.hedlund@stadasverige.se

Zandra Gidlund-Kronesäter, Marknadschef, MAXI ICA Stormarknad Solna, zandra.kronesater@maxi.ica.se

Visste du att… Städa Sverige har totalt samlat in skräp på en sträcka motsvarande 9 varv runt jorden?

För föreningar

Vill din förening vara med och göra en insats för miljön? Anmäl er till oss. När vi har lediga uppdrag i ert område kontaktar vi er och erbjuder uppdrag.