Närmare 2,6 tonskräp plockade föreningsungdomar och ledare under helgens RenovaRöj i Härryda och Lerums kommun. Naturen och föreningslivet blev därmed mycket gladare – och samtidigt försvann samma mängd skräp från fel ställe. Detta tack vare miljöprojektet RenovaRöjet, som Städa Sverige och Renova AB nu tog vidare till två nya kommuner i år.

Under lördagen samlade handbollsspelare, fotbollsspelare, innebandyspelare, orienterare, dykare samman en stor mängd skräp och bråte som annars skulle legat kvar i naturen. Bildäck, gamla båtar, cyklar, kickbikes, kundvagnar och tomburkar och flaskor är bara några exempel på vad som plockades upp på olika platser.

Åtta av föreningar deltog för första gången i ett Städa Sverige arrangemang och alla var mycket positiva och vill gärna vara med igen i liknande projekt.

Största vinsten

– Förutom att laget tjänade pengar så var detta en bra social aktivitet där tjejerna kan umgås och ha roligt utanför planen. Bonus att vår närmiljö blir städad men den största vinsten tror vi är att alla tänker sig för en extra gång innan man slänger något i naturen, säger ledare Anna Arvidsson Pixbo Wallenstam F08

Medvetet syfte

– Syftet med projektet är att uppmärksamma vikten av att avfall hamnar på rätt ställe. Har man varit med och städat upp tror jag man blir mer medveten och inte skräpar ner själv, säger Anders Åström vd på Renova.

Ökat ansvarskännande

– Kan vi genom projekt som detta få ett ökat ansvarskännande hos våra ungdomar till vår natur och miljö är mycket vunnet för framtiden. Med fler lokala företag som stöttar sådana här projekt gör vi både miljön, föreningslivet och samhället en tjänst inför framtiden, säger Mårten Heslyk projektledare på Städa Sverige.

Vinst för lokala idrotten

Också den lokala ungdomsidrotten har tjänat på projektet. Varje deltagande lag har fått en ersättning för utfört uppdrag och ersättningarna skall användas från allt till träningsläger, cuper, utrustning men även möjliggöra att alla har råd att följa med och delta i framtida aktiviteter.

Lag från följande föreningar medverkade: Lerums IS, FBC Lerum, Pixbo Wallenstam, Lekstorps IF, IK Baltichov, Landvetter IS, Härryda IF, IFK Hindås, Sjövalla FK, Alingsås Dykarklubb.

KONTAKT

Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige, mobil: 0708-192064

Marie-Louice Flach, Kommunikation Renova AB, mobil: 0706-310009