Över 40 föreningar och lag samlas i årets upplaga av Städa Norrköping, aktiviteten som Pantamera tar initiativ till för femte året i rad. På grund av rådande pandemi kommer städningen att vara utspridd över en hel vecka vilket gjort det möjligt för fler föreningar och lag att delta.

– Att vi i år är fler samarbetspartners gör att fler lag och föreningar kan delta. Det känns riktigt bra att vi genom detta kan stötta det lokala föreningslivet här på vår hemmaarena Norrköping, säger Lil Berger, Projektledare för Pantamera vid Returpack.

Deltagarna samlas i år för att städa Norrköping under förändrade former från tidigare år. Pantamera Returpack håller i initiativet Städa Norrköping som samlar föreningar, kommunen och näringsliv för att städa Norrköping. Omständigheterna är i år annorlunda. I stället för en gemensam städdag pågår satsningen mellan den 7-13 september där deltagarna checkar in via sociala medier i området de kommer att städa. När de har städat klart för dagen sorteras skräpet vid närmaste returpunkt där deltagarna checkar ut för dagen.

– Städa Norrköping är ett fantastiskt positivt initiativ som väcker engagemang och skapar en tryggare och renare kommun. Nu görs det under ändrade förutsättningar men att det går att genomföra känns väldigt roligt under rådande omständigheter, säger Karin Jonsson (C), tekniska nämndens ordförande.

Tidigare år har städdagen pågått under en dag med återsamling på Tyska torget. Genom att utöka städningen till en hel vecka möjliggör man för fler föreningar att delta. Det har bidragit till att antalet deltagande föreningar i år är rekordstort med 42 deltagande lag. Likaså mängden samarbetspartners. I år samverkar Norrköpings kommun, Städa Sverige, Pantamera Returpack, Eon och Hyresbostäder tillsammans med alla föreningar för att städa Norrköping.

– Vi ser att engagemanget kring Städa Norrköping växer för varje år. Ju fler företag som är med och engagerar sig gör att också fler föreningar kan vara med vilket såklart är väldigt betydelsefullt i dessa tider. Genom städningen skapas också en stolthet hos alla deltagande ungdomar vilket ger en bättre närmiljö på både kort och lång sikt, säger Anton Hedlund, Projektledare Städa Sverige Idrottens miljöorganisation.

– Framför allt är detta initiativ viktigt för att det engagerar ungdomar som gör en insats för miljön. Skräpet de samlar in sorteras och det som är brännbart bidrar till att producera fjärrvärme och el i Norrköping, säger Björn Persson, tf kommunikationschef E.on Norrköping.

För att underlätta skräpplockandet har Städa Sverige i förväg delat ut handskar, plockare, påsar och tröjor till deltagarna.

Klicka här för deltagande föreningar Städa Norrköping

Kontakt:
Anton Hedlund
Titel: projektledare Städa Sverige
Telefon: 070-683 08 73

Karin Jonsson (C)
Titel: kommunalråd och ordf. i tekniska nämnden
Telefon: 073-205 42 60

Lil Berger
Titel: projektledare Pantamera
Telefon: 070-508 32 32