Alla kan göra något för en bättre miljö och i helgen kommer idrottsungdomar och ICA-handlare runtom i hela landet att göra just det. Detta när 44 föreningar och lag på orter där ICA finns kommer att städa naturen nära sig. För en god morgondag, för såväl miljön som för idrotten.

Miljö och klimat är en viktig fråga för hela samhället och hela 9 av 10 ungdomar tycker att det är viktigt att vi börjar ta hand om vår miljö.* Och just det kommer omkring 1 000 idrottsungdomar och ledare att göra i helgen. Det är nämligen dags för årets andra städomgång i Klara, färdiga, städa! där idrottsungdomar, ICA-handlare och Städa Sverige gör gemensam sak för naturen. Målet: En natur utan skräp.

– I vårens städomgång plockade ungdomarna från de då 38 medverkande föreningarna nästan 9 ton skräp från naturen. Nu städar andra föreningar och lag på andra platser, och de kommer att göra märkbar skillnad också där, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Ansök om uppdrag

Ansök till Klara, färdiga, städa! så kan ni få vara med och städa naturen och få extra pengar till lagkassan!

 

Tillsammans för naturen

Projektet finansieras av ICA Stiftelsen och möjliggörs genom försäljningen av ICAs miljökasse. Den som köper miljökassen hos sin lokala ICA-handlare är indirekt med och stöttar miljöprojektet lokalt.
Ungdomar, föreningar och ICA-handlare gör en betydelsefull insats för närmiljön. Tillsammans städar vi upp och inspirerar fler att värna om sin natur, säger Pinar Musadotter, generalsekreterare på ICA Stiftelsen.

Flera vinnare

Projektet innebär inte bara en vinst för naturen. Idrottsungdomarna står också som segrare efteråt. Medverkan i Klara, färdiga, städa! innebär nämligen att man får ett tillskott på flera tusen kronor till sin klubb- eller lagkassa.
– Nästan lika värdefull som ersättningen är också de lärdomar ungdomarna drar när de är med och städar Sverige. De vet att de bidrar till en bättre miljö och det gör dem oerhört stolta, säger Josefin Warg.

I maj deltog även fotbollens förbundskapten Janne Andersson i ICAs och Städa Sveriges insats mot skräpet. Hans städtaktik då är högaktuell också nu:
– Vi ska vara offensiva i vår attityd och attackera skräpet, vi försöker täcka alla ytor och så hjälper vi varandra där ute. Fotboll handlar om att göra saker tillsammans och att göra varandra bra, och det gäller oavsett vad man gör för någonting. SÅ hjälps vi åt att plocka upp allt skräp som finns där ute.

Se medverkande föreningar/lag i kommande städhelgen, samt var och när de städar i denna lista.

Städningen följer riktlinjerna för att minska smittspridning av coronaviruset. Varje förening städar var för sig och uppdelade i mindre grupper utomhus, utan större samlingar.

KONTAKT
Josefin Warg, projektledare Städa Sverige, 08-683 30 04, josefin.warg@stadasverige.se
Pinar Musadotter, generalsekreterare ICA Stiftelsen, 08-55 33 99 10, pinar.musadotter@icastiftelsen.se

* Enligt en undersökning gjord 2019 av Novus på beställning av Naturskyddsföreningen.