Nu på lördag, den 5 september, är det återigen dags för RenovaRöjet. Då ska fotbollslirare, innebandyspelare, handbollsspelare, orienterare och dykare tillsammans med personal från Renova städa längs stränder och åar i Lerums och Härryda kommun. Projektet startades ifjol och drivs av Renova och Städa Sverige

Drygt 240 idrottsungdomar och ledare från 12 olika lag från tio lokala idrottsföreningar kommer att delta under RenovaRöjet i år. Förra året städades det av lokala idrottslag i Göteborg och Partille kommun och i år vandrar det vidare till 2 nya kommuner.

Förutom att bli lokala miljöhjältar och utbildas i hållbarhet, får deltagarna också en värdefull slant till respektive lagkassa. Det är idrottens miljöorganisation Städa Sverige som tillsammans med Renova står bakom projektet.

Pedagogisk effekt och chans att nå nya föreningar

– Alla i laget kan vara med och bidra och tillsammans gör man något viktigt för miljön i sitt närområdeNär man själv plockat upp skräp från marken är det mindre risk att man själv skräpar ner i framtiden, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

– Vi är jätteglada över att Renova fortsätter och gör detta projekt tillsammans med oss och nu i två nya kommuner. Genom detta kan vi nå och stötta nya ungdomsföreningar även i mindre orter. Det kommer att ge en positiv miljöeffekt på både kort och lång sikt. Det bidrar till att skapa miljöengagemang hos fler idrottsungdomar och dessutom får ungdomarna ett välkommet stöd till sitt idrottande.

Städas både på land och under ytan

Liksom ifjol har även en dykarklubb engagerats. Alingsås Dykarklubb kommer rensa botten i Mölndalsån i Mölnlycke och flera Lerumslag kommer städa vid Aludden och längs Säveån i Lerum. Städningarna pågår mellan klockan 09.30 och 12:30 nu på lördag den 5 sept

Följande föreningar medverkar i år på RenovaRöjet:
Lerums IS, FBC Lerum, Lekstorps IF, IK Baltichov, Landvetter IS, Pixbo Wallenstam IBK, IFK Hindås, Härryda IF, Sjövalla FK, Alingsås Dykarklubb

Under förra året organiserade Städa Sverige 887 städuppdrag och totalt 16 105 idrottsungdomar var engagerade i städningarna.

För ytterligare information, kontakta:

Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige, mobil: 0708-19 20 64

Marie-Louice Flach, Kommunikation Renova AB, mob: 0706-31 00 09