Till helgen skall flera av Göteborgs centrala parker storstädas av drygt 250 föreningsungdomar med ledare under Gothenburg Culture Festival. Startplats är Green Corner i Bältesspännarparken och det är idrottens miljöorganisation Städa Sverige och Göteborgs Stad som sjösätter miljöprojektet Fimpkampen. Fimpar är med råge det vanligaste skräpföremålet i Göteborgs stadsmiljö. Nedskräpning är ett stort problem som skadar djur och natur, och skapar dessutom otrygghet för invånarna och besökare.

På fredag och lördag kl 13 kommer ungdomar och ledare att bege sig ut med säckar, handskar, plocktänger och plocka skräp. Återsamling blir kl 15:30. Förutom att bli lokala miljöhjältar och utbildas i hållbarhet, får deltagarna också en värdefull slant till respektive lagkassa. Projektet ingår i Göteborgs Stad Tänk-kampanj som sedan 2005 har uppmanat göteborgare och besökare att vara rädda om Göteborg och slänga sitt skräp på rätt plats.

Effekt på lång sikt
– När 250 personer går loss på en begränsad yta och plockar skräp samtidigt blir det sällsynt skräpfritt, och dessutom ger det effekt på lång sikt eftersom deltagarna lär sig att inte själva skräpa ned. Vi är så glada över att Göteborgs Stad väljer att göra denna konkreta hållbarhetsinsats med oss, och samtidigt bidrar till att lokala ungdomsföreningar får ett extra tillskott till lagkassan, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Event med win-win
– Fimpkampen är ett event med mycket win-win. Genom samarbetet med Städa Sverige stöttar vi den lokala ungdomsidrotten, göteborgarna får en vackrare stadsmiljö och vi får ett naturligt forum för att prata nedskräpning med göteborgarna. Vi hoppas och tror att fler vill göra rätt om de känner till fimparnas effekt på miljön, säger Mathias Stenback, projektledare på park- och naturförvaltningen

Totalt är 14 lag och trupper från 11 föreningar med under de två dagarna. De ska bland annat städa runt Bältesspännarparken och Kungsparken. Fokus är på fimpar men allt skräp kommer plockas upp.

Lag från följande föreningar medverkar: Lindome GIF, Varla IBK, IK Zenith, Örgryte IS, Göteborgs IK, BK HEID, IF Mölndal, Särökometerna, Backa HK, Gymmix i Väst, SIK Delfin Simhopp.

Kontakt

Park- och naturförvaltningen Mathias Stenback, projektledare, park- och naturförvaltningen
Tel. 031-365 59 54, e-post: mathias.stenback@ponf.goteborg.se

Städa Sverige Mårten Heslyk, projektledare, Städa Sverige
Tel. 0708-19 20 64, e-post: marten.heslyk@stadasverige.se

Städa Sverige Ekonomisk Förening är en del av den svenska idrottsrörelsen. Medlemmarna i föreningen är uteslutande ideella idrottsförbund. Ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. I 30 år har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Mest välkänd är städningen längs Sveriges vägar med ca 1 000 ton upplockat skräp per år.