Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig. Fotbollens förbundskapten Janne Andersson har dock mycket att stå i ändå. Inom ramen för projektet Klara, färdiga, städa! fick Janne Andersson bli tillfällig förbundskapten för städlandslaget och överraska Skogås-Trångsunds FF P06 när de hade fått i uppdrag att plocka skräp i sin närmiljö.

Stämningen var minst sagt förväntansfull och gissningarna många när spelarna i Skogås-Trångsunds FF P06 hade samlats för att göra en viktig insats för naturen och fick reda på att det inte var deras egen tränare som skulle leda städuppdraget. Nej, dagen till ära skulle de få en alldeles egen förbundskapten: Janne Andersson. Som tillfällig förbundskapten för städlandslaget ansvarade Janne för taktik, lagarbete och självklart miljön. Under städningen gick Skogås-Trångsunds FF P06 igenom närområdet och plockade allt skräp de hittade samtidigt som Janne guidade, coachade och peppade laget. Självklart hjälpte han också till att plocka skräp.
– Detta är en viktig fråga för mig. Dessutom är det ett bra tillfälle att träna på både lagarbete och att ta ansvar, säger Janne Andersson, förbundskapten herrlandslaget, och känd för att alltid städa landslagets omklädningsrum efter match.

Janne Andersson har taktiken klar:

Föreningar och ICA-handlare med från hela Sverige

Städningen är en del av Klara, färdiga, städa! – ett projekt med Sveriges ICA-handlare och Städa Sverige där idrottsföreningar runt om i Sverige kan ansöka om att städa sin närmiljö och som tack få ett ofta välbehövligt tillskott till lagkassan.
– Förra året var det 70 lag i 48 kommuner som engagerade sig i Klara, färdiga, städa! Tillsammans plockade de upp 13 ton skräp från naturen. Så detta gör verkligen skillnad, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Projektet Klara, färdiga, städa! är finansierat av ICA Stiftelsen som bildades för att förstärka och lyfta det samhällsengagemang som alltid varit en viktig del av ICA.
– Ungdomar, föreningar och ICA-handlare gör en värdefull insats för närmiljön. Tillsammans städar vi upp och inspirerar fler att värna om naturen, säger Pinar Musadotter, generalsekreterare ICA Stiftelsen.

Mer städning väntar – föreningar kan anmäla sitt intresse

Klara, färdiga, städas! första städomgång för 2020 har precis avslutats. Den 5-6 september väntar höstens städomgång. Då har uppemot 60 nya idrottsföreningar och lag chans att städa sin närmiljö. Intresserade föreningar kan anmäla intresse till Städa Sverige och andra veckan i juni börjar fördelningen av uppdrag.

För mer information
Pinar Musadotter, generalsekreterare ICA Stiftelsen
08-55 33 99 10, pinar.musadotter@icastiftelsen.se

Josefin Warg, projektledare Städa Sverige
08-683 30 04, josefin.warg@stadasverige.se

Hanna Leback, kundansvarig för ICA på SvFF
076-838 54 54, hanna.leback@svenskfotboll.se